FoodeQ Engineering in nieuw bedrijfspand: “Ons pand moet uitstralen waarvoor we staan: bijzondere kwaliteit”

STEENBERGEN – Vrijdag 6 december houdt het bedrijf FoodeQ op industrieterrein Reinierpark III open huis. “We willen onze relaties, maar ook belangstellenden uit de omgeving, graag ons nieuwe bedrijfspand laten zien. Dat kunnen ze bekijken onder het genot van een smakelijk drankje en hapje”, zo vertelt oprichter Marinus de Bruijn. Hij nodigt iedereen uit om de nieuwe huisvesting van FoodeQ die dag te komen bezien.

FoodeQ – de naam is een gedeeltelijke samentrekking van Food en equipment – ontwerpt en levert machines voor de voedingsmiddelenindustrie. “Onze specialisatie ligt in de triltechniek. Wij ontwerpen en leveren installaties. Een goed voorbeeld is een fritesfabrikant. Een installatie is nodig om het water van de gesneden frites te verwijderen. Vervolgens trilt een machine de kleine stukjes eruit. Er is een machine nodig die de frites goed over band verspreidt voor het droogproces. Als de frites gebakken zijn, moet het vet er zoveel mogelijk worden afgeschud. Allemaal onderdelen in een proces waarbij de door ons ontworpen machines een rol hebben”, zo licht Marinus de Bruijn toe.

Gestart als eenmansbedrijf

De Bruijn startte FoodeQ in 2009 op als eenmansbedrijf. Aanvankelijk in de schuur bij zijn woonhuis aan de Dinteloordse Galgendijk. “In 2010 al heb ik Jaco van der Jagt gevraagd om samen verder te gaan. Ik kende Jaco van het bedrijf Tummers Machinebouw in Hoogerheide, waar ik zelf jaren heb gewerkt. Eerst als tekenaar, vervolgens als project manager en daarna als hoofd verkoop. Jaco is nog meer een techneut en hij ontwierp bij Tummers grote projecten. Ik heb Jaco gevraagd omdat ik steeds verder in een spagaat kwam en het werk in mijn eentje niet meer kon klaren. Hij dacht er een poos goed over na, want hij had een uitstekende baan en samen gaan ondernemen was een grote stap. In 2012 is Jaco toegetreden en zijn we samen verder gegaan. Ons bedrijf groeide enorm. Er waren jaren dat de omzet verdubbelde. Nu zijn we met 22 medewerkers. We werken wereldwijd, voor tal van grote opdrachtgevers”.

Triltechniek is een moeilijk product

Desgevraagd noemt Marinus de Bruijn wat namen van hun klanten. “Wij zijn goed in het bedenken van een uitstekende totaaloplossing. We werken bijvoorbeeld voor Lamb Weston – een grote fritesfabrikant – en ook voor Farm Frites, voor Bonduelle, voor PEKA Kroef, voor Van Oers United, Peter CV en tal van machinefabrieken zoals Tomra en Insort. De triltechniek is een nichemarkt. Het is een moeilijk product. Wanneer je niet de juiste machines ontwerpt met de juiste techniek, dan krijgt de gebruiker te maken met problemen. En je kunt bedenken hoe het is als een grote fabriek stil komt te staan. Dat kost snel veel geld. Er wordt dus geïnvesteerd in de beste apparatuur en in de best doordachte systemen. Dat is de reden dat we weinig concurrenten hebben, in Nederland feitelijk maar één. Toch is concurrentie goed hoor, het houdt je scherp”.

Altijd op zoek naar goede mensen

FoodeQ groeit gestaag. “We hebben een vacature in onze back office. Daar kunnen we een slimme duizendpoot gebruiken. Iemand die administratief onderlegd is en een echte regelaar die zoekt naar een uitdagende baan, die elke dag wat anders biedt”, zo stelt officemanager Iris van Dijke-Schöszwender. Ze voegt toe dat FoodeQ ook een leerbedrijf is. “Wij zijn altijd op zoek naar goede mensen. Die zijn namelijk schaars”, vult Marinus de Bruijn aan.

Open Huis

Wie nieuwsgierig is naar FoodeQ, het nieuwe bedrijfspand wil bewonderen en wil zien wat het bedrijf zoal doet, is van harte welkom op de Open Dag, op vrijdag 6 december tussen 14:00 en 17:00 uur.