Flyer voor ondernemer over omgaan met dementie

STEENBERGEN – Winkeliers en horecaondernemers krijgen er allemaal mee te maken: mensen die als gevolg van dementie even de weg kwijt zijn. Maar hoe ga je daar als ondernemer mee om? En bij wie moet je zijn als je er niet aan uit komt? Om een antwoord te geven op deze vragen heeft de Werkgroep Alzheimer Steenbergen een flyer ontwikkeld. Hierin staan de belangrijkste kenmerken van dementie omschreven, worden praktische tips gegeven en staan contactgegevens van instanties die verder kunnen helpen.

Het idee voor de flyer ontstond na een voorlichtingsbijeenkomst aan de leden van het Retail Platform Steenbergen door Yvonne van Deursen van de Werkgroep Alzheimer Steenbergen. “Ondernemers zijn drukke mensen die veelal geen tijd hebben om cursussen en workshops te volgen. Een flyer met praktische tips is dan een prima oplossing.”

Op gemak

De eerste exemplaren werden overhandigd aan Kees de Bruin, voorzitter van het Retail Platform Steenbergen en eigenaar van Hema Steenbergen. Ook Els van Helden van lunchroom De Huyskamer aan de Markt kreeg er één. Als vertegenwoordigster van de horeca maar vooral vanwege de geduldige en gastvrije manier waarop zij omgaat met mensen die vergeetachtiger worden. “Ik heb dat op de een of andere manier van nature. Ik heb het gelijk in de gaten wanneer iemand worstelt met dementie en ik zorg ervoor dat ik ze met een praatje en een rustige behandeling op gemak stel.”

Cor van Geel mocht als verantwoordelijk wethouder de flyer overhandigen. “Uit onderzoek is allang gebleken dat wanneer mensen op een goede manier opgevangen worden in hun omgeving, het ziekteproces langzamer gaat en zij langer in hun eigen omgeving kunnen blijven.”

Dubbele pet

De gemeente Steenbergen is Dementievriendelijke Gemeente  en onderneemt in dat kader voortdurende activiteiten om het bewustzijn over de ziekte te vergroten. Om die reden bestaat de Werkgroep Alzheimer Steenbergen met daarin onder meer vertegenwoordigers van diverse organisatie zoals Alzheimer Platform West-Brabant afdeling Steenbergen, de Stichting Welzijn Ouderen Steenbergen en de Stadsraad. “Veel van onze leden hebben een dubbele pet doordat zij ook familieleden met de ziekte hebben,” aldus Elma van Dongen, beleidsmedewerker bij de gemeente Steenbergen.

De handreiking wordt verspreid onder winkeliers, (horeca)ondernemers en verenigingen in de gemeente Steenbergen. Dat doen de vrijwilligers van de werkgroep persoonlijk. “Zodoende kunnen we met iedereen een praatje maken en kunnen we horen wat de ervaringen zijn,” legt Van Dongen. “Daar leren we als werkgroep ook weer van.”

Het is niet het enige project dat de werkgroep uitvoert. “We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de activiteiten in het kader van Wereld Alzheimer Dag. We verklappen nog niks, maar kunnen al wel een tipje van de sluier oplichten door te vertellen dat er een bijzonder activiteit op het programma staat.” Ook is de werkgroep in overleg met de bibliotheek en zal zij zich presenteren tijdens de jaarmarkt. “Onze belangrijkste activiteit is het geven van voorlichting waardoor wij het bewustzijn rondom Alzheimer vergroten.”

Foto’s: Dasja Abresch@KijkopSteenbergen