Filmcollectief Steenbergen betrekt eigen studio

STEENBERGEN – Nog maar amper anderhalf jaar oud en toch is de stichting Filmcollectief Steenbergen al hard op weg om een gevestigde naam in Steenbergen en omstreken te worden. Zij verzorgde hoogst creatieve producties tijdens de theatrale Stadswandeling van theatergroep Cameleon en de Halloweenviering op de Welberg. Ook registreerde de stichting onder meer het evenement Chapeau! en het optreden van de zangeres Dana Winner in de Gummaruskerk. Opdrachten waarmee het collectief laat zien wat het kan. Dat zal alleen maar meer worden nu de hobbykamer in de woning van voorzitter Frie Verboven twee maanden geleden officieel werd ingeruild voor een professionele studio aan de Dinteloordseweg in Steenbergen.


Drie rode bioscoopstoeltjes vangen de eerste blik in het nieuwe onderkomen van het Filmcollectief. Eén wand wordt volledig in beslag genomen door een spectaculaire zwart-wit luchtfoto van Steenbergen. Met dank aan de drone van een van de tien vrijwilligers die de stichting rijk is.
De ruimte ruikt nieuw maar voelt knus en dat mag ook wel, want Frie Verboven, Thomas Deurwater en Elsemieke van Opdorp brengen er menig uur door. Samen vormen zij het dagelijks bestuur van de stichting. Alle vrije tijd die het drietal te besteden heeft na werk of studie, brengt het bij voorkeur door achter de camera, in de regie- of in de editingruimte.

Voor altijd
Gedreven mensen met een verlangen om gebeurtenissen zo perfect mogelijk vast te leggen. “De passie is dat je constant je grens wilt verleggen,” probeert Thomas het gevoel onder woorden te brengen. “We willen het kwaliteitslevel steeds verder opschroeven. Wanneer dat lukt, is dat ronduit gaaf. Met name de live opnames zijn erg leuk.”
“Dat komt ook doordat je dan heel erg als team bezig bent,” vult Elsemieke van Opdorp aan. “De kwaliteit van het product hangt af van hoezeer je op elkaar ingespeeld bent.”
“Ik realiseer mij daarnaast steeds meer dat de beelden die wij registreren, momentopnames zijn die voor altijd bewaard blijven,” aldus Frie Verboven. “Misschien komt dat doordat je zelf ouder wordt dat je daar de waarde meer van in gaat zien.”

Eigen stichting
De drie professionele amateurs zijn geen onbekenden in Steenbergen. Alle drie draaiden zij jarenlang mee achter de camera’s van lokale omroep SLOS. “We gingen daar buiten echter steeds meer klussen ‘voor onszelf’ doen. Multicam-reportages, bedrijfsprojecten, videomapping, zelfs zo nu en dan een bruidsreportage. Het resulteerde er in dat we op een gegeven moment besloten een eigen stichting op de richten. Overigens is onze relatie met SLOS prima hoor. Die huurt ons ons nu nog in om bijvoorbeeld de raadsvergaderingen te registreren,” aldus voorzitter Verboven.

Opgeofferde vakantie
Het Filmcollectief Steenbergen is een stichting maar draait zonder enige vorm van subsidie. “We vragen voor ons werk een onkostenvergoeding en daar kunnen we onszelf van bedruipen,” aldus Deurwater. “Rijk zullen we er nooit van worden maar dat is ook ons doel niet. Dat we deze mooie ruimte hebben kunnen betrekken, is grotendeels te danken aan de zelfwerkzaamheid die we erin hebben gestoken. En dan met name door Frie die in het dagelijks leven timmerman is en er zijn vakantie voor opofferde.”
“Met alle liefde hoor,” springt Verboven in. “Ik ben erg trots op het resultaat. Vooral doordat we het met elkaar gedaan hebben. Het was een inspannende vakantie, maar wel een gezellige.”

Overal open voor
Het Filmcollectief hoopt het komende jaar veel nieuwsgierigen te mogen verwachten in haar studio aan de Dinteloordseweg. “Wie gewoon eens een kijkje wil komen nemen, is van harte welkom,” nodigt de voorzitter uit. “Maar ook verenigingen, bedrijven of organisaties die wel eens willen weten wat we voor hen kunnen betekenen, kunnen een afspraak maken. Wij staan overal voor open. We zijn in 2015 begonnen als stichting, hebben ons in 2016 op de kaart gezet en willen dat in 2017 verder uitbouwen.”
Meer informatie via Facebook (Filmcollectief Steenbergen) of info@filmcollectief-steenbergen.nl


Foto: Elsemieke van Opdorp, Thomas Deurwater en Frie Verboven vormen samen het dagelijks bestuur van het Filmcollectief Steenbergen.
Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl