Fijn Taalfeestje in de bieb

STEENBERGEN – Het Taalfeest dat woensdagmiddag in de Steenbergse bibliotheek werd gehouden ter gelegenheid van de Week van de Alfabetisering was niet druk bezocht, maar wel gezellig. Nadat de aanwezige kinderen luisterden naar een voorleesverhaal, gingen zij samen met hun ouders en vrijwilligers een spelletje spelen.

Alle taalactiviteiten worden georganiseerd door het Taalhuis Steenbergen: een samenwerkingsverband van Bibliotheek Het Markiezaat, Curio (vooheen Kellebeek College), de gemeente Steenbergen, de VoorleesExpress van WijZijn Steenbergen en Vluchtelingenwerk Nederland.

Eigen initiatief

Jacqueline Ooms die namens de bieb coördinator is bij het Taalhuis benadrukt dat de activiteiten zeker niet alleen voor de zogenaamde ‘nieuwe Nederlanders’ zijn. “Feit is dat zij via het systeem makkelijker bij ons belanden. Voor de autochtone Nederlander rekenen we meer op eigen initiatief. We hopen dat zij daar gebruik van maken want het Taalhuis biedt veel mogelijkheden voor taalontwikkeling bij kinderen en volwassenen.”

Digitaal vermogen

Een andere misvatting is dat het Taalhuis er alleen voor mensen met een taalachterstand is. Het geeft echter ook een computercursus voor beginners, een cursus werken met de elektronische overheid en een tabletcursus voor beginners. “Met name senioren maken daar dankbaar gebruik van. De huidige samenleving vraagt veel van ons digitale vermogen en voor degenen die daar niet mee opgegroeid zijn is dat geen vanzelfsprekendheid,” aldus Ooms.

De activiteiten in de Week van de Alfabetisering waren divers. Naast het Taalfeest voor kinderen was er afgelopen maandag een Open Taalles. Aan het begin van de donderdagmiddag was er in de bieb een Taalcafé waar zo’n twintig deelnemers bij aanschoven. Vanmiddag van  15.00 tot 16.00 uur vindt er tot slot een vrijwilligersmarkt op het gebied van taalondersteuning plaats.

Wie meer informatie wil, kan terecht in het Taalhuis Steenbergen, iedere dinsdag (vakanties uitgezonderd) van 10.00 tot 11.00 uur bij Vraagwijzer aan de Fabrieksdijk in Steenbergen. Telefoon (06) 81929086 of e-mail taalhuissteenbergen@markiezaatsbibliotheken.nl. Meer informatie is te vonden op www.markiezaatsbibliotheken.nl.