Feestavond Vlaojestààmpers met presentatie nieuwe carnavalswagen

STEENBERGEN – Na maanden van noeste arbeid – en ook de komende weken moet er nog hard worden gewerkt om alles af te krijgen – zetten de Vlaojestààmpers dit weekeinde hun nieuwe carnavalswagen weer ‘te kijk’. De Strienestadse bouwclub heeft zichzelf opnieuw overtroffen en brengt onder het motto ‘(Karne)val t’r nog wa te viere!’ weer een volledig zelfgemaakte creatie op straat, die zo te zien zeker hoge ogen zal gooien in de optochten in De Heen, Roosendaal, Halsteren en Steenbergen.

Belangrijkste aanleiding voor het feestelijke thema is het 55-jarige bestaan van carnaval in Strienestad. Aan die kapstop zijn alle grote festiviteiten opgehangen die jaarlijks worden gevierd. Dus van carnaval tot en met Kerstmis en van Koningsdag tot en met Sinterklaas.

Beweging en vormgeving

Koen Cuelenaere en Ad Geers gaven dit idee verder gestalte, waarna eerst de lassers aan de slag gingen om de frames te maken voor de poppen en andere onderdelen waaruit de wagen, of beter gezegd de colonne van wagens, dit jaar bestaat. Ook voor de vaak complexe bewegingen moeten in de beginfase van het bouwproces al de nodige voorbereidingen worden getroffen.

Vervolgens zijn met behulp van materialen zoals karton, tape, schuimmatten en uit piepschuimen blokken alle gewenste vormen vervaardigd, die daarna zorgvuldig met meerdere lagen papier worden beplakt.

Blikvangers

Ware kunstwerken prijken er op de wagen, met als absolute blikvangers de ‘spitting images’ van Willem-Alexander en Máxima, maar ook een levensgrote leeuw, een geweldige karikatuur van Sinterklaas en zijn trouwe paard zullen ongetwijfeld veel indruk maken op het publiek.

Jeugd over de vloer

Het spuiten, details schilderen en de algehele afwerking van het creatieve hoogstandje vergt nog heel wat tijd en energie van de Vlaojestààmpers, die het echter wel gewend zijn om in aanloop naar carnaval het overgrote deel van een vrije tijd door te brengen in het bouwkot aan de Hoogstraat 25, waar gisteren de Steenbergse basisschooljeugd op bezoek is geweest om een kijkje in de keuken te nemen.

Het spektakel op wielen is vanavond voor iedereen te bewonderen tijdens het zogeheten ‘wagetje kijke’, dat om 19.30 uur begint met een kinderdisco. Van 20.30 tot 1.30 uur is de traditionele feest- en donateursavond.