Feest van herkenning bij slaan eerste paal Stadsboerderij

STEENBERGEN – Voor de toekomstige bewoners van de Stadsboerderij in Buiten de Veste te Steenbergen, was het slaan van de eerste paal afgelopen donderdag ook het moment waarop zij hun nieuwe buren ontmoetten. Een feest van herkenning, want het zijn veelal Steenbergenaren die de overstap van een gezinswoning naar een levensloopbestendig appartement maken. De belangstelling ervoor is groot, wat valt af te leiden uit het feit dat de 23 appartementen op één na verkocht zijn. Op die laatste, een van de penthouses, ligt een optie.

Voorafgaand aan de handeling was de verwachting van wethouder Wilma Baartmans dat de heipalen in de bodem zouden glijden als een warm mes door boter. Per slot van rekening hadden de gronden decennialang dienst gedaan als vloeivelden voor de voormalige suikerfabriek. Iedere Steenbergenaar die in die tijd opgroeide, kreeg van huis uit de waarschuwing mee zich daar nooit (!) te begeven vanwege het drijfzand dat je op zou slokken waarna er nooit meer iets van je vernomen zou worden. Dat die tijd ver achter ons ligt, bleek tijdens het slaan van de symbolische eerste heipaal. Centimeter voor centimeter werkte de heimachine het gevaarte langzaam de stugge grond in, dwars door het schrikbeeld uit vroeger tijden heen.

Verdienste Lepolder

Na afloop van de klus vertrok de bestuurder samen met toekomstige bewoners en de bouwers naar De Wallevis voor een toost op de goede afloop. Wilma Baartmans gaf hier alle krediet voor het project aan wethouder Petra Lepolder die, na een breuk in de coalitie eerder dit jaar, naar de gemeente Dongen vertrok. “Zij kreeg een folder over een Stadsboerderij elders in het land onder ogen en wist meteen dat we zoiets ook in Steenbergen moesten hebben. Zij heeft zich daar keihard voor gemaakt en het is echt haar verdienste dat hij er nu komt.”

Bijzonder

Het werd beaamd door Tomas van den Berg, directeur van bouwbedrijf De Langen & Van den Berg. “U hebt iets bijzonders gekocht. Wij hebben ook de eerste, en voor zover wij weten, enige Stadsboerderij gebouwd. Die staat in Blaricum en tot op de dag van vandaag krijgen wij nog positieve reacties van bewoners en bezoekers.”

De Citadel

De verwachting is dat de bewoners in het laatste kwartaal van 2020 hun intrek in het complex kunnen nemen. Zij wonen dan aan de Citadel (klemtoon op de e), een verwijzing naar de vestingwerken die vroeger de stad Steenbergen beschermden tegen aanvallen van buitenaf. 

De Stadsboerderij is een project van bouwbedrijf en vastgoedontwikkelaar De Langen en Van den Berg en MEMO Projectontwikkeling.  De prijzen variëren tussen de € 244.500,- en € 525.000,- vrij op naam.

Foto 1: Nadat de laatste centimeter heipaal in de grond was verdwenen, mochten de bewoners de uitgedeelde confettikanonnen 'ontsteken'. 

Foto 2: Op de bouwplaats heette Tomas van den Berg, directeur van bouwbedrijf De Langen & Van den Berg de aanwezigen welkom.

Foto 3: Voorafgaand aan de symbolische handeling kreeg wethouder Wilma Baartmans eeen spoedcursus heipalen slaan. 

Fott 4: Voor veel toekomstige bewoners was de symbolishce handeling de eerste keer dat zij hun nieuwe buren ontmoetten.