Fatima de Ron loopt marathon van New York voor het goede doel

STEENBERGEN – Het aftellen is begonnen voor Fatima de Ron, die zondag 1 november de marathon van New York gaat lopen. De Steenbergse doet dit niet alleen voor zichzelf, maar ook ter nagedachtenis aan haar overleden vriendin Fredy Besters, én om met StaVoord6 geld in te zamelen voor het goede doel: een vakantiehuis voor mensen met een slechte levensverwachting.

,,Dat past helemaal bij Fredy. Het vakantiehuis is bedoeld voor mensen die, ondanks dat zij weten dat het einde in zicht is, nog steeds nieuwe herinneringen willen maken,’’ vertelt Fatima (47), die vorig jaar juni afscheid moest nemen van haar goede vriendin, die de strijd tegen kanker toen moest opgeven.

,,Ik probeer echt om elke dag te beleven zoals zij, vanuit positiviteit en optimisme. Dat valt nog niet altijd mee,’’ zegt Fatima, die komende zondag met maar liefst 50.000 deelnemers uit heel de wereld aan de start verschijnt van de vermaarde marathon in de Big Apple.

‘Het eenzaamste moment van mijn hele leven’

Het idee voor deze expeditie ontstond al in 2013, toen de Steenbergse personal trainer deelnam aan de Alpe d’HuZes, een evenement ten behoeve van de KWF-kankerbestrijding. De fietstocht naar de top zou een life changing experience voor haar worden. ,,Al die mensen langs de kant, met zoveel warmte en liefde.”

Bovenaan de berg ervoer ze echter ‘het eenzaamste moment van mijn hele leven’. Langer dan een moment duurde het niet, want de berg moest en zou nóg een keer beklommen worden. Maar nu te voet. ,,Ik had het gevoel dat ik heel veel gemist had en ik wilde alles beleven. Ik wilde het zien, alle verhalen onderweg lezen.”

‘Ik waardeer ieder gebaar enorm’

Een onvergetelijke tocht van een onmeetbare schoonheid. Zwaar was het natuurlijk ook. ,,De eerste twee kilometer leek het alsof mijn achillespezen afscheurden. Maar wie ben ik om te zeuren wanneer je daar loopt tussen al die mensen en hun leed? Iedereen is daar met zijn eigen bagage. Je pikt allemaal zoveel op tijdens je levensreis en dat gaat allemaal in die tas op je rug.”

Voor Fatima heeft de marathon van New York nu al meer opgeleverd dan dat zij ooit had durven dromen. ,,De warmte en de steun die ik van mensen krijg. De liefde, goedheid en hoop die ik mee krijg. Of dat nu in de vorm van een donatie is, een duimpje omhoog op WhatsApp of een spontane knuffel. Ik wil dat iedereen weet dat ik hen vanuit het diepst van mijn hart bedank voor de steun. Ik waardeer ieder gebaar enorm.”

‘Nodig om de cirkel te sluiten’

,,Ik verwacht dat ik dan wel helemaal breek,’’ kijkt Fatima alvast vooruit naar de finish. ,,Zowel fysiek als emotioneel. Ik ben geen huiler maar ik verwacht echt ‘snot en kwiel’. Van blijdschap, van lichamelijke ellende en van verdriet. Maar ook dat heb ik nodig om de cirkel te sluiten. Dat ik er in kan berusten dat Fredy er niet meer is.”

Wie een steentje bij wil dragen aan het vakantiehuis is van harte welkom om Fatima te sponsoren. Dit kan via de website www.stavoord6.nl /marathon-new-york/ of via het rekeningnummer NL31RABO0304078395 t.n.v. Fatima de Ron.