Fantastisch om mee te maken maar ook best pittig

NIJMEGEN/STEENBERGEN – ,,Of ik volgend jaar weer mee doe? Daar geef ik morgen antwoord op!’’ De Steenbergse Anja Huijsmans wandelt voor de eerste keer de Vierdaagse van Nijmegen, zoveel mag duidelijk zijn. ,,Een hele ervaring hoor. Fantastisch om mee te maken, maar ook best pittig,’’ vertelde ze na het volbrengen van de derde toch van 40 kilometer.

,,Het gaat goed, maar ik lig nu wel even met de beentjes omhoog.’’ Gisteren ging het bovendien helemaal niet zoals gepland en moest Anja noodgedwongen plaatsnemen op de ‘blarentafel’ van het Rode Kruis. ,,Ik had het eerst niet in de gaten, dacht gewoon last van m’n hiel te hebben, want je zag helemaal geen blaar. Die zat vermoedelijk onderhuids. Maar dat probleem is gelukkig weer helemaal opgelost en vandaag ging het goed.’’

Los van de hitte die alle wandelaars parten speelt en waarvoor de organisatie de nodige maatregelen heeft getroffen, om te zorgen dat de deelnemers letterlijk en figuurlijk op de been blijven.

Goede voorbereiding

Anja Huijsmans besloot in februari de stoute schoenen aan te trekken. Samen met oud-collega Corrie van Loon uit Wouw meldde ze zich aan via Vierdaagse.nl. ,,Dan ben je verzekerd van een startbewijs, kun je meedoen aan georganiseerde wandeltochten, en word je dus goed voorbereid op wat je tijdens de Vierdaagse zoal te wachten staat. Je krijgt ook een schema om het lange afstand-lopen op te bouwen: vijftien kilometer, twintig kilometer, vijfentwintig kilometer… Alles bij elkaar hebben we zo’n 600 kilometer geoefend en daarnaast liepen we zelf nog twee keer anderhalf uur per week.’’

De laatste loodjes

Ondanks de blarenpech van woensdag, die ook Corrie trof, betaalt de voorbereiding zich voor Anja en haar wandelgenote wel uit. Nog ‘maar’ veertig kilometer zijn zij verwijderd van hun eerste Vierdaagse-kruisje. KijkopSteenbergen.nl wenst dit tweetal en alle overige deelnemers, met name die uit de gemeente Steenbergen, veel succes met de zogeheten laatste loodjes!