“Fantastisch hoe verschillend de kinderen eenzelfde kunstwerk anders verbeelden”

STEENBERGEN – De komende twee maanden is in de bibliotheek een opvallende expositie van kunstwerken. Deze zijn gemaakt door meer dan 700 scholieren uit de groepen 1 tot en met 4 van de basisscholen in de gemeente Steenbergen. Vanochtend werd voor deze expositie de openingshandeling verricht door wethouder Esther Prent die samen met de jonge scholier Ziggy een kunstwerk afmaakte.

Het is de derde editie van ‘Meesterwerken door kinderen’. “De eerste keer was in het AM de Jongmuseum. Een mooie locatie, maar wel een wat krappere ruimte dan hier in de bibliotheek. De animo bij de scholen was dit jaar ook bijzonder groot. Niet minder dan 34 klassen deden aan het project mee. Dat betekent dat meer dan 700 kinderen actief aan de slag zijn geweest met kunst. En de resultaten zijn prachtig. Het is wonderlijk om te zien hoe verschillend de uitwerking is van een zelfde kunstwerk.  

Het is ook heel leuk om het enthousiasme bij de kinderen te proeven. En de begeleidende kunstenaars hebben zeker ook hun aandeel gehad in dat enthousiasme. Zij hebben elk leerlingen begeleid en hen geïnspireerd”, zo vertelt de immer gedreven Claudia de Groen. Zij is de cultuureducatie intermediair bij gemeente Steenbergen. Die heeft zich aangesloten bij de zogeheten Cultuurloper waarbij scholen de vrijheid krijgen om zelf hun cultuurprojecten te kiezen. “Iedere school heeft een eigen cultuur coördinator. We zitten een aantal keren per jaar bij elkaar en dan kiezen de scholen een project dat bij hen past”.

Aangemoedigd

Wethouder Esther Prent is eveneens enthousiast. “Je kunt hier ook moeilijk niet blij van worden”, zo stelt ze. “Heel bijzonder om te zien dat jonge kinderen al heel goed een eigen versie van een kunstwerk kunnen maken. Als je deze werken zo ziet hangen dan haal je er meteen ook talentvolle kunstenaartjes in spé uit. Er zijn kunstwerkjes bij die je zo zou kunnen inlijsten en met een bijpassend verhaal goed zou kunnen verkopen. Maar het belangrijkste is dat de kinderen worden aangemoedigd om met kunst bezig te zijn”. Toepasselijk was het gedichtje van Jos Hufmeijer over de vogel die vliegt in een grote wereld, dat de wethouder declameerde aan het slot van haar openingswoordje. Een aansporing om de blik te verruimen, helemaal passend in de doelstelling van dit cultuurproject voor ditmaal de kleintjes.

Tot eind november

Leerlingen van de De Nieuwe Veste, Groen van Prinsterer, Maria Regina, Merijntje, Zonneberg, Gummarus, Regenboog, Pius X werden de afgelopen maanden stimulerend begeleid door de kunstenaars Ankie Winkelman, Jacqueline Braat, Wouter Goudswaard, Yaudi Diepenhorst, Frans van Drunen, Angela Hagenaars, Corine Heymans en IWAZ. Hierdoor is ‘nieuw leven geblazen in meesterwerken van beroemde meesters’. De resultaten zijn tot eind november te bewonderen tijdens de openingsuren van de Steenbergse bibliotheek: woensdag tot en met vrijdag van 13:30 tot 17:30 uur en op zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.

[ tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant | KijkopSteenbergen.nl ]