Afbeelding
zaterdag 14 december 2019, 12:00

Familieman, verenigingsmens, raadslid: Kruislander Janus Maas (87) overleden

KRUISLAND – Afgelopen dinsdag kwam er een einde aan het leven van Janus Maas, Kruislander in hart en nieren. Hoewel de wil om te leven er nog altijd was, verloor zijn lichaam het van de tijd. Janus Maas werd 87 jaar.

Maas werd geboren in een groot landarbeidersgezin aan de Gastelseweg in Kruisland. Zelf begon hij op jonge leeftijd als schilder, maar daar bleek zijn roeping niet te liggen. Hij werd melkboer en bleef dat de rest van zijn werkzame leven. Zijn werk bracht hem aan alle deuren in het dorp Kruisland en het buitengebied, overal met een praatje en de laatste nieuwtjes uit het dorp.

“Alles kon en mocht”

Janus trouwde op 2 maart 1962 met Dina Wezenbeek. Het stel bleef kinderloos, maar vulde deze lege ruimte met de zorg en liefde voor neefjes en nichtjes. Voor hen was er altijd een warm welkom in huize Maas. “Alles kon en mocht,” vertelt nichtje Ingrid Wezenbeek. “Wanneer ik aan hen denk komen er niets anders dan warme gevoelens boven. Oom Janus was een fijne man, die altijd positief was ingesteld en die het ook echt waardeerde wanneer mensen iets voor hem deden. Nooit nam hij iets vanzelfsprekend.”
In 2002 overleed Dina. Enkele jaren vond Janus nieuw geluk met partner Jopie van de Kar van wie hij  inmiddels ook al afscheid had moeten nemen.

Verengingsmens

Naast een hardwerkende en zorgzame echtgenoot en partner was Maas vooral ook een verenigingsmens. Er is bijna geen organisatie in het dorp te vinden waar Janus geen rol heeft vervuld. Harmonie Sint Caecilia, het Oranjecomité Kruisland, Stichting Karnaval Kruisland, stichting Jaarmarkt Kruisland, zijn er voorbeelden van. Ook was hij lid van de plaatselijke brandweer, collecteerde voor de Hartstichting en was lid van heemkundekring De Holle Roffel.

Kruisland ‘78

Eind jaren ’70 besloot een aantal Kruislanders, waaronder Maas, dat het kerkdorp een betere plek op de politieke agenda van de gemeente Steenbergen verdiende. Het leidde tot de oprichting van Kruisland ’78 en een raadslidmaatschap dat twaalf jaar zou duren. Janus ging mee in de diverse politieke fusies die volgden. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 prijkte zijn naam zodoende op de lijst van Gewoon Lokaal!
Gezien bovenstaande staat van dienst is het allerminst verwonderlijk dat hij op 11 maart 2010  tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd.

Mooie spullen

Hoewel in de loop der levensjaren zijn actieve deelname aan het verenigingsleven en politiek bestuur terugliep, bleef de grootste passie van Maas nog lang overeind: het deelnemen aan rommel- en antiekmarkten. “Hij reed iedere markt af om er te staan met wat hij ‘mooie spullen’ noemde,” kijkt Ingrid Wezenbeek terug op het leven van oom Janus. “Het deed hem ook echt zeer toen het moment kwam dat hij geen auto meer kon rijden.“

Huwelijk

Wat overbleef waren de praatjes met de mensen van het dorp: “Een bezoekje aan de supermarkt duurde met ome Janus altijd minstens een uur. Het was een mens onder de mensen en het viel hem zwaar toen het praten moeizamer ging.” Toen zijn lichaam hem steeds verder in de steek liet, is hij verhuisd naar De Brink in Roosendaal. Toch was hij twee weken geleden nog te gast op het huwelijk van zijn neef Edwin Maas. “Hij leefde daar enorm naar toe en heeft alles gegeven om daar nog bij te mogen zijn. Daarna was het echt op.”

Foto: Een beeld uit maart 2010. Janus Maas wordt koninklijk onderscheiden. Burgemeester Jan Hoogendoorn spelde de versierselen op.

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant