Familie kijkt trots terug op uitvaart à la Joop: “Het was één groot circus, Joop zou het geweldig gevonden hebben”

Steenbergen – Een glanzende, witte koets getrokken door vier spierwitte paarden. Daarachter een, om meer dan één reden, indrukwekkende stoet met 1500 gasten. Talloze fakkels die de Markt van Steenbergen bloedrood kleurden en in een dikke deken van witte rook hulde. De straten van de stad gonsden afgelopen vrijdag tijdens het afscheid van Joop Kouwen (55). De vader van vier kinderen en opa van zeven kleinkinderen overleed volledig onverwacht aan de gevolgen  van een herseninfarct. Ondanks de schok en het verdriet, zette de familie de schouders eronder en organiseerde een uitvaart zoals die nog nooit eerder vertoond was in Steenbergen. “Met alles erop en eraan. Compleet over de top. Precies zoals Joop het gewild zou hebben,” vertelt schoondochter Corrina Kouwen trots.

“Wat een circus,” waren veel gebruikte woorden van toeschouwers die de optocht aan zich voorbij zagen trekken. Een ongebruikelijke vergelijking wanneer het om een uitvaart gaat, maar voor de nabestaanden was het volgens Corrina gelijk aan een lovende recensie. “Het kon Joop niet gek genoeg zijn. Een grote massa mensen, motoren, vuurwerk. Alles lekker overdreven. Het wàs één groot circus en Joop zou het geweldig gevonden hebben.”

Appelflappen

De familie kijkt er tevreden op terug, ook al kostte de organisatie ervan bloed, zweet en tranen. “Maar we hebben echt alle medewerking gekregen van de wijkagenten en van de gemeente Steenbergen. Die heeft zelfs voor tonnen met het Feyenoord logo erop gezorgd waarin de fakkels gedoofd konden worden,” vertelt Corrina. “We hebben vandaag appelflappen laten bezorgen als bedankje voor de steun.”

Met hart en ziel

Joops wieg stond dan niet op wielen, maar zijn hart sloeg harder en zijn bloed stroomde sneller voor het woonwagenleven dan iedere andere traveller. De groen/blauwe vlag met het rode wagenwiel wapperde trots boven de wagen van Joop Kouwen. Nergens anders voelde hij zich zo thuis als in het kamp aan de Westlandselangeweg tussen zijn familie en vrienden.
Hij zette zich met hart en ziel in voor de belangen van de woonwagenkampen en streed onvermoeibaar tegen de bedreigingen van buitenaf, zoals tegen het door hem gehate uitsterfbeleid. Niet alleen in zijn eigen woonplaats, maar voor woonwagenkampen door het hele land. Zij bedankten hem daar afgelopen vrijdag voor door massaal naar Steenbergen af te reizen om hem de laatste eer te bewijzen. “Ze kwamen letterlijk van Zwolle tot Maastricht en van Leiden tot Nijmegen. Voor Joop, maar ook om steun te betuigen aan zijn gezin,” aldus Corrina.

President

Dat gold ook voor de keiharde kern Feyenoorders die deel uitmaakte van de stoet . Joop stond in hoog aanzien bij  ‘zijn’ SCF (Sport Club Feyenoord), maar ook bij de RJK (Rotterdam Jongeren Kern) en de FIIIR (Feyenoord 3e generatie Rotterdam). Ze sloten allemaal aan in de immens lange rij die Joop vanaf zijn woonwagen aan de Westlandselangeweg naar de Gummaruskerk en van daaruit naar de begraafplaats aan de Nassaulaan begeleidden.

De derde grote categorie gasten werd gevormd door talloze bikers van motorclubs van heinde en verre. Onder hen de leden van de nieuwe motorclub ‘Carovana Trailer Trash’ waarvan Joop één van de medeoprichters en president van het chapter was.

Vechtpartij

Helemaal vlekkeloos verliep de uitvaart niet. Tijdens de dienst was er op de markt een vechtpartij waarbij de politie in moest grijpen. Corrina: “Gelukkig hebben we daar in de kerk helemaal niks van gemerkt. Daarna is het rustig gebleven en dat was ook voor ons een opluchting, want laten we eerlijk zijn, het was niet het gemakkelijkste publiek.”

Bacardi en bitterbal

Nadat Joop, bedolven onder een stortvloed aan bloemstukken, te ruste was gelegd op de begraafplaats aan de Nassaulaan, gingen de genodigden naar de Watertoren om te proosten op het leven van Joop. Niet met een bakje koffie en plakje cake, maar met een glas Bacardi in de ene hand en een bitterbal in de andere. “Want zo zou Joop het gewild hebben.”

Realiteit daalt in

Een week later is de rust teruggekeerd. Behalve op het graf van Joop dat wel wat weg heeft van de Madurodam-versie van de Keukenhof. Op het kamp begint de realiteit dat Joop er echt niet meer is langzamerhand in te dalen. Gebroken harten, zo merkte Corrina afgelopen woensdag toen haar kids nog even ‘bij opa’ waren gaan kijken. Dikke tranen rolden bij terugkeer. “We zijn toen met elkaar Joops mooie wagen schoon gaan maken en daarna heb ik ze ermee op de foto gezet. Daar vrolijkten ze wel van op.”

‘De mooie wagen’ is een authentieke bordeauxrode rolleman uit de jaren ’30 die Joop wist te bemachtigen en opknapte. Sinds zijn overlijden zijn er al flinke bedragen voor geboden: “Maar verkopen doen we hem niet. Dat is een stukje Joop dat voor altijd bij de familie blijft.”

[ door Dasja Abresch – Foto’s: Peter Vermeulen ]

Beelden bij dit artikel