Facelift haven Dinteloord klaar

DINTELOORD – Een hele lange adem: dat moesten de Dinteloorders hebben voordat ze konden genieten van het vernieuwde uitzicht op hun haven. Maar inmiddels zijn de werkzaamheden zo goed als afgerond en kunnen passanten plaatsnemen op een van de bankjes in het zonnetje. Een mooi resultaat van een proces dat jaren heeft geduurd, al laat het openingsfeestje nog even op zich wachten.

Geen ballonnen of een lint dat wordt doorgeknipt; de afronding van de metamorfose van de havenkom van Dinteloord heeft heel stilletjes plaatsgevonden. Vanwege de corona-maatregelen was dat ook niet mogelijk geweest, maar er is al eerder besloten om de feestelijke opening op een ander moment te doen. “Toen we vorig jaar met de organisatie van de MUZA rond de tafel zaten, hebben we afgestemd dat we de feestelijkheden rond de haven zouden laten samenvallen met het muziekfestival in augustus. Daar gaan we nog steeds voor”, vertelt wethouder Wilma Baartmans.

Bomen in verrijdbare bakken

Komend op de MUZA valt er meteen terug te blikken op de discussies die in de raadszaal zijn gevoerd over de toekomst van dit driedaagse muziekfestival in het dorp. Volgens de organisatie zou er bij de uitvoer van de plannen voor de haven, geen ruimte genoeg zijn om MUZA te organiseren. Raadsleden sprongen in de bres en na flink wat overleg met gemeente en organisatie volgden er aanpassingen. Zo staan er nu bomen in verrijdbare bakken zodat die weggeschoven kunnen worden en is een muur wat lager geworden. De organisatie is er blij mee. “Wij hebben onze draaiboeken al klaarliggen, met natuurlijk ook het scenario ernaast dat het niet door kan gaan vanwege de coronacrisis. Het is nu afwachten wat de overheid daarover gaat besluiten, maar duidelijk is wel dat er op ons festival waar massa’s mensen komen, geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden”, vertelt organisator Pieter Vlamings.

Centrum voorlopig niet aangepakt

De oorspronkelijke naam voor de plannen is CentrumHaven Dinteloord, maar inmiddels is daar in de loop der tijd ook verandering in gekomen. Na overleg met bewoners is gebleken dat er nu eigenlijk geen behoefte is om het Raadhuisplein en het gebied tussen de haven en het centrum, de Kreek, op te knappen. “Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens, want het Raadhuisplein en het plein bij de bushaltes zijn nog niet zo lang geleden aangepakt. Ook bij de Kreek is het op dit moment niet nodig”, aldus Baartmans.

“Mag nog wat groener”

Met de afronding van de werkzaamheden aan de haven wordt er een streep gezet onder alle twisten die eindelijk ook tot een gang naar de rechter hebben geleid. “Die heeft die gemeente in het gelijk gesteld. Overigens waren er nog maar weinig bezwaarmakers. En wat betreft de klacht dat er te weinig parkeerplaatsen zijn: het zijn er echt meer geworden. Wat mij betreft mag er overigens nog wel wat groen toegevoegd worden, want het is wel erg aan de ‘stenige kant’. Maar dat komt nog wel”, zegt Baartmans.

Nette steigers in havenkanaal

Naast de havenkom zelf, is ook het havenkanaal opgeknapt. Was het voorheen een ratjetoe aan steigers langs de waterkant, inmiddels is dat een mooi geheel geworden. Jack Legierse is voorzitter van de werkgroep bewoners Galgendijk en heeft het proces als intensief ervaren. “Het is een moeizame start geweest, maar uiteindelijk is het resultaat goed. De gemeente heeft bijgedragen in de vorm van steigerpalen, maar de bewoners hebben zelf ook allemaal geïnvesteerd waardoor er nu een uniform beeld is. Wat betreft de haven zelf is het netjes geworden, al hadden er wat mij betreft wel wat meer nautische elementen in gemogen. Een hoewel we natuurlijk voor levendigheid in de haven zijn, hebben we als bewoners het idee dat de pleziervaart momenteel wordt afgeschrikt door de grote aantallen vissers die er elke dag zitten. Dat zou toch zonde zijn.”
Inmiddels heeft de gemeente in overleg met Sportvisserij ZuidWest Nederland wel een mobiel toilet geplaatst omdat de horeca rond de haven gesloten is.

Foto: Na alle discussies over de herinrichting van de Dinteloordse haven, is het nu tijd om te genieten langs de waterkant.

Door: Nicole van de Donk