Extreem weer zit sneeuwruimers dwars

STEENBERGEN – De winterse omstandigheden zorgen voor veel verkeersproblemen in de gemeente Steenbergen. Met name op de polderwegen zijn de omstandigheden bar en boos. Medewerkers van de buitendienst zijn al de hele dag met zwaar materieel op pad om de ergste nood te ledigen, maar het is dweilen met de kraan open. Met name de sneeuwruggen die veroorzaakt worden door de aanhoudende wind zorgen voor grote problemen op open polderwegen. Van ongevallen met letsel is overigens nog geen melding binnengekomen bij de gemeente Steenbergen.

“De prioriteit voor het schoonhouden van de wegen ligt bij de calamiteitenroute,” legt Glenn Lakeman, woordvoerder van de gemeente uit. “De sneeuwduinen die de afgelopen dagen zijn ontstaan door de unieke weersomstandigheden zorgen voor enorme problemen. De gemeente is voortdurend bezig om die sneeuwduinen van de weg af te schuiven, maar korte tijd later liggen ze er weer en kunnen we opnieuw beginnen. Strooien heeft door die combinatie van sneeuw, vorst en wind ook niet altijd zin.”

De Langeweg in Kruisland is zo’n route waar sneeuwduinen voortdurend blokkades voor het verkeer opwerpen. Ook op de Boomdijk op de Welberg rijden vracht- en personenauto’s zich al de hele dag vast in de sneeuw.

Boze burgers

De binnendienst van de gemeente Steenbergen wordt overstelpt met telefoontjes van boze burgers die zich afvragen of er nog iets gedaan wordt aan de gladheid bij hen in de straat. Ook op social media laten veel mensen zich kritisch uit.

Lakeman zegt dit begrijpelijk te vinden, maar vraagt toch om begrip voor de situatie. “We moeten ervoor zorgen dat de toegangswegen tot de kernen bereikbaar zijn voor het geval de hulpdiensten er gebruik van moeten maken. Doordat we daar keer op keer opnieuw moeten beginnen, duurt het langer voordat we aan de rest toekomen.”

Kleinere wegen

Met die rest, doelt de woordvoerder op de reguliere strooiroutes in de woonkernen die terug te vinden zijn op de website van de gemeente Steenbergen. Deze routes omvatten niet alle wegen. Op sommige wegen wordt onder normale omstandigheden helemaal niet gestrooid. “Maar, wanneer de calamiteiten- en reguliere routes onder controle zijn, gaan we daar toch aan beginnen,” aldus Lakeman. “Het kan nog wel een paar dagen duren voor we zover zijn dat we ook aan de kleinere wegen in de wijken toekomen.”

Geduld

Tot die tijd is geduld het toverwoord en daar ontbreekt het nog wel eens aan, zo ervaren medewerkers van de buitendienst al de hele dag aan den lijve. Uit gesprekken die deze courant op locatie voerde, zijn er onder meer automobilisten die de strooi- en schuifwagens in proberen te halen omdat die naar hen zin niet snel genoeg gaan. Hiermee brengen zij hun eigen veiligheid maar (erger nog) de veiligheid van andere weggebruikers en de bestuurder van het gemeentematerieel in gevaar.

Stoep schoon en uitkijken

Zolang de situatie niet onder controle is, is de buitendienst 24/7 op pad met schuivers en strooiwagens om de vorst te lijf te gaan. “We gaan door tot het gelukt is,” verklaart Lakeman. “De enige prioriteit op dit moment is dat het veilig wordt en dat is het op veel plekken nog niet .De klachten zijn er niet voor niets, maar de gemeente doet wat zij kan.”

De gemeente doet een beroep op haar inwoners om daar waar mogelijk zelf aan de slag te gaan. “Door ervoor te zorgen dat de stoep schoon blijft en misschien ook het stoepje van de buren die dat zelf niet kunnen. Ook hiervoor geldt dat we er samen doorheen moeten komen!”

Waxinelichtjes

Verder is het algemene advies om niet de straat op te gaan tenzij het niet anders kan, de kortste route naar een snelweg te nemen en vooral overal voorzichtig te zijn. Het is aan te raden om een fleecedeken, zaklamp en wat eten en drinken mee te nemen wanneer je met de auto de weg op moet. In het handschoenenkastje zou bij deze temperaturen standaard waxinelichtjes (en een aansteker of lucifers) moeten liggen. Tien van deze kaarsjes kunnen een auto namelijk 24 uur verwarmen.

Met name nu steeds meer wandelaars de uitwijk nemen naar de rijweg omdat stoepen te glad zijn, is het extra uitkijken geblazen. Voor automobilisten, maar ook voor de wandelaar die zich moet realiseren dat auto’s niet zomaar tot stilstand kunnen komen wanneer er plotseling iemand oversteekt.

Een ander gevaar zijn de sloten in het buitengebied die vol sneeuw liggen waardoor de overgang van berm naar sloot moeilijk te zien is.

(Door Dasja Abresch)

Beelden bij dit artikel