Extra bijeenkomsten over pension arbeidsmigranten Dinteloord

DINTELOORD – Uitzendbureau Flex Employment en de gemeente Steenbergen organiseren op dinsdag 19 februari opnieuw een informatieavond over de plannen voor de huisvesting van 250 arbeidsmigranten in Dinteloord. De vorige bijeenkomst in restaurant Thuis! verliep chaotisch omdat er mensen kwamen die zich niet van te voren hadden aangemeld. Om de Dinteloorders die toen niet naar binnen konden alsnog de kans te geven om hun vragen te stellen, zijn er dus opnieuw rondetafelgesprekken gepland.

In de oproep voor de bijeenkomsten van a.s. dinsdag staat nadrukkelijk vermeld dat mensen zich moeten opgeven bij Flex Employment zodat ze kunnen worden ingepland voor een gesprek dat ongeveer een uur duurt. Dat hebben tot nu toe twintig mensen gedaan.
In aanloop naar de vorige bijeenkomst op 30 januari had de Werkgroep Behoud Leefbaarheid Dinteloord (WBLD) flyers verspreid in Dinteloord waarin inwoners werden opgeroepen om naar restaurant Thuis! te komen om daar hun stem te laten horen. Daar werd gehoor aan gegeven met als gevolg dat er niet voldoende plek was voor iedereen. Wethouder Lepolder benadrukte die avond dat het juist de bedoeling is om met elkaar in gesprek te gaan en dat dat niet mogelijk is met een grote groep. Vandaar dat er voor de vorm van een rondetafelgesprek is gekozen waar alle partijen aanschuiven.

Niet vinden in de kritiek

Inmiddels hebben vertegenwoordigers van de WBLD met de gemeente gesproken over het verloop van de afgelopen bijeenkomst. “We hebben de wethouder laten weten dat we ons niet kunnen vinden in de kritiek in de media over dat het onze schuld is hoe het is verlopen. Er stond destijds in de uitnodiging dat ze zich konden aanmelden, niet dat het verplicht was. Dat laten we nu achter ons, en voor wat betreft de bijeenkomst van a.s. dinsdag staat er op onze site de oproep dat het belangrijk is dat mensen zich opgeven. Of er desondanks weer inwoners zullen komen zonder dat te doen, kan ik niet inschatten. Ik geloof best dat de initiatiefnemers net zoveel bijeenkomsten zullen organiseren als nodig is, maar ik zet wel mijn vraagtekens bij de efficiëntie van die rondetafelgesprekken waar maar een beperkt aantal mensen kan aanschuiven. Het is juist ons doel dat zoveel mogelijk mensen worden geïnformeerd”, aldus Leon Aanraad, woordvoerder van de WBLD.

Grootschalige bijeenkomst onwenselijk

Vanuit de dorpsraad Dinteloord en Prinseland is er een analyse over het verloop van de bewuste informatieavond naar de gemeenteraad verstuurd. “De oproep die de WBLD op de flyer deed leidde niet alleen tot een grote toeloop, maar ook tot een vertroebeling van de discussie. Aan diverse tafels ging het niet meer over de huisvesting maar over alle ellende die over Dinteloord was en wordt uitgestort”, zo schrijft voorzitter Hakim Tampoebolon.
Volgens Tampoebolon is een grootschalige bijeenkomst zoals destijds in ’t Cromwiel over het AZC is gebeurd volstrekt onwenselijk. “De goedwillende burgers die op zoek zijn naar feitelijke informatie zullen overschreeuwd worden door mensen die alleen maar tegen zijn omdat ze per definitie tegen alles zijn wat uit de koker van het gemeentebestuur komt.”

Beeldvormende vergadering

In de oordeelvormende vergadering van woensdagavond kwam het onderwerp ook nog aan de orde, aangezien het manifest van de WBLD op verzoek op de agenda was gezet. Danker Kouwen wilde namens de Volkspartij een inhoudelijke discussie voeren over het onderwerp, mede door het verloop van de druk bezochte bijeenkomst in Thuis! op 30 januari. Er was daar echter niet veel animo voor bij de andere fracties, omdat er op 15 april een beeldvormende vergadering gepland staat over het onderwerp arbeidsmigranten.

Opgeven voor de informatiebijeenkomsten op 19 februari a.s. kan nog tot zondag 17 februari via: info@flex-employment.nl