Expositie ‘Vrij’ in de Holle Roffel geopend: “We mogen ons gelukkig prijzen dat wij in vrijheid leven”

KRUISLAND – “Hoe moeilijk was het om tijdens de zware oorlogstijd de moed niet te laten zakken?” Met die retorische vraag zette Dami Koevoets de aanwezigen bij de opening van expositie ‘Vrij’ in het Kruislandse museum ‘De Holle Roffel’ aan het denken. Hij gaf het publiek ook een boodschap mee: “Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we in vrijheid leven. Dat kan men zeker niet in ieder land zeggen. Laten we de hoop uitspreken dat wij ook in de toekomst bespaard blijven van oorlogsleed.”

“Het Kruislandse oorlogsverhaal is relatief onbekend”, zo vertelde de burgemeester die na Koevoets sprak. De burgervader is daarom blij dat het gereedschappen- en ambachtsmuseum buiten de eigen doelstelling is getreden om de oorlog tastbaar te maken. “Veel aandacht gaat in deze tijd uit naar Steenbergen en Welberg, maar Kruisland is er zeker niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen. De torens van de kerken zijn hersteld maar de molen is voor altijd verdwenen om nog maar niet te spreken van de tien Kruislandse slachtoffers die vielen.”

Tragisch verhaal

In het bijzonder haalde Van den Belt het tragische verhaal aan van het echtpaar De Bruijn dat daags na de bevrijding tijdens het wandelen een achtergebleven projectiel ontdekte en opraapte. Het ontplofte en beide echtelieden kwamen om. Ook vertelde hij het publiek over de negentienjarige Mathieu Sep die in juli 945 te Groesbeek sneuvelde bij het ruimen van mijnen.
Naast al deze verhalen heeft De Holle Roffel dankzij medewerking van twee verzamelaars ook de tijdelijke beschikking over een collectie Duitse uniformen, gebruiksvoorwerpen, documenten en munitie.

BAMP!

Een mooi moment om een kijkje te nemen bij de expositie is bijvoorbeeld aanstaande zondag 27 oktober. Op die dag verzorgt het koperkwartet BAMP! ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding een drietal optredens. Het repertoire bestaat die middag uit veel oude jazz met af en toe een uitspatting naar popmuziek met een link naar het thema bevrijding.
De uitvoeringen zijn om 14.15, 15.15 en 16.15 uur. In de tussenliggende pauzes, kan men de tentoonstelling die over de oorlog en bevrijding gaat, bezichtigen. De toegang is € 1.50, maar donateurs van het museum hebben gratis entree.

De tentoonstelling is verder nog te bezichtigen op 30 en 31 oktober, op 3, 9, 17, 21, 28 november en op zondag 1 december. Alle dagen van 14.00 tot 17.00 uur. De Holle Roffel is gevestigd aan de Markt 20 te  Kruisland. Ook te vinden op Facebook en via de eigen website.

Foto: Als teken van waardering voor al het werk overhandigde burgemeester Ruud van den Belt een klein kunstwerkje aan Dami Koevoets van De Holle Roffel. Het is een perspex blokje waarin een 3D-afbeelding van de Kruislandse dorpspomp is gegraveerd.

Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant
Door: Dasja Abresch