zaterdag 5 april 2014, 21:06

Expositie over George van Raemdonck geopend

NIEUW-VOSSEMEER - Cathy van Bauwel, kleindochter van George van Raemdonck, opende vanmiddag de tentoonstelling over haar grootvader, door het luiden van de kerkklok in het protestantse kerkje in Nieuw-Vossemeer. Michiel Thomassen, kleinzoon van schrijver A. M. de Jong, was hierbij eveneens aanwezig. Zijn vermaarde opa en Van Raemdonck waren boezemvrienden. Samen trokken ze ten strijde tegen het opkomende fascisme in de jaren dertig en waren verantwoordelijk voor het eerste Nederlandse stripverhaal: ‘Bulletje en Bonestaak’.

Foto: Kleinzoon Michiel Thomassen van A.M. de Jong en kleindochter Cathy van Bauwel (rechts) van George van Raemdonck waren de eregasten bij de opening van de expositie over het leven en werk van de Belgische tekenaar/schilder, boezemvriend van de Nederlandse schrijver.

Er waren ook de nodige vrijwilligers naar het kerkje gekomen die in heden en verleden een bijdrage geleverd aan de zoektocht van de heemkundekring Ambachtsheerlijkheid naar het leven van Van Raemdonck. Ook waarnemend burgemeester Joseph Vos was present bij de opening van de expositie. Het gelegenheidsduo Jan van de Velde en Jan Luijks verzorgde het muzikale gedeelte.

De tentoonstelling in het A.M. de Jongmuseum begint met een twintig minuten durende film over het leven van de tekenaar/schilder. ,,Na de documentaire kunt u door de tentoonstelling wandelen alsof het een boswandeling is. U kent de bomen en u kiest zelf bij welke bomen u langer blijft kijken,” aldus Marc van Tienen, woordvoerder van de heemkundekring.

‘Bomen die nog steeds vruchten geven’

George van Raemdonck is tijdens de Eerste Wereldoorlog - die 100 jaar geleden uitbrak - naar Nederland gevlucht en heeft zijn eerste politieke spotprenten kort daarna gepubliceerd in De Amsterdammer. Hij heeft negen jaar In Halsteren gewoond. In die tijd organiseerde hij, samen met A.M. de Jong, bijeenkomsten voor de arbeidersbevolking, die destijds werd onderdrukt door de herenboeren, de pastoor, de burgemeester en andere hoogwaardigheidsbekleders van toen. Het tweetal probeerde de bevolking mondiger te maken en de mensen op hun rechten te wijzen.

Na 26 jaar kwam er een einde aan hun vriendschap omdat A.M de Jong in 1943 door Nederlandse SS’ers werd vermoord om zijn betrokkenheid bij het laten onderduiken van joden. Marc van Tienen: ,,George van Raemdonk en A.M. de Jong zijn zielsverwante, monumentale bomen, die zich diep geworteld hebben en in de loop der tijd - door voor- en tegenstanders - zijn ingekerfd. Bomen die nog steeds vruchten geven.”

Openingsdagen

De tentoonstelling is tot en met 27 september elke zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur gratis te bezichtigen. In verband met het nationale museumweekeinde en de opening van de expositie is het A.M. de Jongmuseum ook morgenmiddag, zondag 6 april, op voornoemde tijd toegankelijk. Voor nadere informatie (en het maken van bezoekafspraken op andere dagen: http://www.amdejongmuseum.nl

Uit de Steenbergse Courant