Expositie fotoclub Steenbergen van hoog niveau

STEENBERGEN – De leden van Fotoclub Steenbergen kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend. Maar liefst 430 mensen bezochten de expositie in de Gummarusschool. Zondagmiddag, even na vijven werd bekendgemaakt wie de publieksprijs had gewonnen.

Het mooiste werk van het afgelopen jaar

Tijdens de tweedaagse foto expositie in de Gummarusschool stellen de leden van de fotoclub hun mooiste werk van het afgelopen jaar tentoon. Verschillende technieken worden gebruikt om de bezoeker te verbazen,  te inspireren en te verrassen met hun werk. De fotoclub bestaat uit 15 leden. Op geheel eigen wijze hebben zij uiting gegeven aan het jaarthema van dit jaar, ‘de citroen’. Wie de expositie bezocht heeft stond versteld van de creativiteit van de fotografen. Naast hun beste fotowerk hebben een zevental leden een  imponerende diashow gemaakt. “Maak een diashow van exact anderhalve minuut, voorzie die van muziek en vertel zo je verhaal.” legde Ed Kil, secretaris van de fotoclub, het doel van de diashow uit. Het resultaat was indrukwekkend. Westerbork, Herfst, een 5-snarige basgitaar, maar ook een luchtig onderwerp als kikkers werden getoond.

En de winnaar is ….

Bij binnenkomst kregen alle bezoekers een formulier. Hierop konden ze voor vertrek hun favoriete foto noteren. “Je hoeft geen verstand van fotografie of technieken te hebben.” zegt Alida Zoon. “Het gaat om persoonlijke voorkeur.” Door het publiek een keuze te laten maken merken de leden van de fotoclub dat mensen aandachtiger naar het getoonde werk kijken. Ze stellen vragen aan de verschillende fotografen, en gaan foto’s met elkaar vergelijken. De beleving is op deze manier intenser. Voorafgaand aan de expositie hadden leerlingen van groep 7 en 8 van de Gummarusschool hun favoriete foto gekozen. Deze foto, van Carina Hautz, kreeg tijdens de hele expositie een prominente plaats. Aan het einde van de expositie, even na vijven werd de publieksprijs bekend gemaakt. De leden stonden gezellig na te praten over het geslaagde weekend. Er werd gelachen, een drankje gedronken en ergens toch wel een beetje nerveus gewacht tot de jury met de uitslag zou komen. Even later was het dan eindelijk zover. “Wat een ongelofelijk mooie expo hebben we achter de rug. Veel bezoekers en goed materiaal. Applaus voor jezelf!” sprak Will Gorissen de leden toe. Hij kreeg de uitslagen van de jury in handen. “Bij de AV, euhm de dia’s, is Herfst van Piet Bout derde geworden. Tweede Ed Kil met Bonte boel daar in Doel. En de eerste prijs is voor Peter Lambrechts met We All Stand Together.”  Peter Lambrechts was erg trots op zijn prijs, het was pas de eerste keer dat hij aan dit onderdeel meedeed. De uitslag van de publieksfoto liet Will aan Ed Kil over. Waarom werd snel duidelijk. Zijn foto ‘IJsland ponies’ was met maar liefst 109 stemmen als beste gekozen. Een prestatie waar hij zichtbaar toch wel van onder de indruk was. De tweede prijs ging naar Mariëlle Koch. Haar foto’s van gekleurd papier kregen 66 stemmen. En als derde kwam het drieluik ‘Branding’ van Jan Noorlander uit de bus.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl