Expositie belangrijke vrouwen tijdens jubileumjaar

STEENBERGEN – De gemeente Steenbergen maakt zich op voor een druk en feestelijk jubileumjaar waarin de verjaardagen van de stad (750 jaar) en de gemeente Steenbergen (25 jaar) gezamenlijk gevierd gaan worden. Tijdens de presentatie van de Begroting 2022 blikte wethouder Wilma Baartmans vooruit op de festiviteiten en kondigde een bijzondere tentoonstelling aan die zij samen met wethouder Prent initieerde.

De wethouder hoeft zich in haar laatste maanden in collegeformatie bepaald niet te vervelen. Als portefeuillehouder van onder meer verkeer, wonen, vergunningen, duurzaamheid, klimaatadaptatie en energietransitie heeft ze haar handen al vol, maar ook de organisatie van Steenbergen 2022 houdt haar bezig.

Jubileumjaar vol activiteiten

Op 20 november is de aftrap van het jubileumjaar met de feestelijke opening  ‘Verenigd en Vereeuwigd’.  Het eerste evenement uit het hoofdprogramma waarvan ook de Vestingstedenroute (16 april), de Vestingstedendag en Vestingstedenloop (17 april), het twee maanden durend Sportfeest (mei-juni) en het afsluitingsfeest op 20 december 2022 deel uitmaken.

Daarnaast zijn er tal van kern verbindende activiteiten die door lokale comités vorm worden gegeven, zoals de Poldertocht (11 juni), ‘Ter land ter zee en in de Vaart’ dat op 16 juli tijdens het Zomercarnaval op de Raldal plaatsvindt en de ‘Kern&Kwis’ (“het grootste spel ooit gespeeld binnen onze gemeentegrenzen”) op 1 oktober.

De impact van vrouwen

Samen met wethouder Prent heeft wethouder Baartmans het initiatief opgevat om ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2022 een tentoonstelling rond belangrijke vrouwen uit de geschiedenis van de gemeente Steenbergen samen te stellen. “De historie van de gemeente Steenbergen staat bomvol mannen die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad en de kernen,” lichten de wethouders toe. “Een gendergegeven dat vooral te wijten is aan het feit dat het grootste deel van die geschiedenis de vrouw nu eenmaal ondergeschikt werd geacht aan de man. Het neemt niet weg dat vrouwen wel degelijk een belangrijk aandeel hadden. Met name in de meer recente geschiedenis ook steeds meer publiekelijk. Met de expositie willen we de impact van vrouwen op hun leefomgeving onder het voetlicht brengen.”