Exploitant jachthaven Steenbergen ziet niets in verdere uitbreiding

STEENBERGEN – Met toenemende verbazing en ergernis heeft Kees de Neve, wiens gezin de Steenbergse jachthaven exploiteert, de afgelopen weken de discussie rond ‘De Lindenburgh’ gevolgd. Het idee van de werkgroep ‘Méér Steenbergen Aan Zee’ om het zorgcentrum elders te herbouwen zodat de haven verder kan uitbreiden met ligplaatsen en woningbouw, kan niet rekenen op zijn medewerking. “Al zou de grond mij voor niets aangeboden worden, dan nog zou ik het niet aandurven,” stelt De Neve. “Het zou onverantwoord zijn.” De ondernemer staat vierkant achter bestuurder Jef Pelgrims van tanteLouise die vorige week in deze courant liet weten niet te peinzen over herplaatsing.

De familie De Neve is sinds 1 januari 2016 exploitant van de haven voor een periode van minstens dertig jaar. Vader Kees heeft zo zijn redenen om een uitbreiding van de haven op betreffende locatie af te wijzen. “Om te beginnen, weet ik niet wat er in die grond zit. Men schijnt te vergeten dat daar een suikerfabriek heeft gestaan. Bij de werkzaamheden in de huidige haven moesten we al improviseren toen we onverwacht op een muur stootten. En dat ging nog maar om een muur van het bietengor; een ruimte waar de bieten bij aankomst per schip met behulp van een loskraan gestort werden. Vanuit deze opslag werden de bieten door betonnen goten met water de suikerfabriek in gespoten.”

Last

De motivatie van de ondernemer om uitbreiding van de haven af te wijzen, gaat echter verder. “Aan de Steenbergse haven hebben wij van twee partijen geen last. Dat zijn Albert Heijn en De Lindenburgh. De bewoners en bezoekers van het verpleeghuis genieten overdag van het leven in de haven. Dat gun ik hen van harte. ’s Avonds om negen uur gaat iedereen naar bed en dat was het dan. Het gros van de andere omwonenden van de haven van Steenbergen doet niet anders dan zeuren. Iedereen wil aan een haven wonen, maar vervolgens wordt het gebruik van die haven als last ervaren. Omdat voorbij varende boten de privacy zogenaamd aantasten. Terwijl de levendigheid in de haven vervolgens wel weer wordt ingezet als groot pluspunt bij verkoop van de woning. Ik kan er met mijn pet niet bij. Laten we niet vergeten dat er al een jachthaven was, voordat er huizen stonden.”

Kapot klagen

Het is duidelijk: De Neve is er een beetje klaar mee. “Inderdaad. Wij hebben nu weer een dwangsom aan onze broek hangen van het waterschap. Aanhangig gemaakt door omwonenden van de haven. Dat komt wel weer goed, maar de tijd en energie die we eraan moeten verspillen is zo zonde. Laat tanteLouise maar gewoon een prachtig gebouw wegzetten voor de oudjes; ik heb er alle vertrouwen in.”

Een boodschap voor Steenbergen heeft de ondernemer wel: “Mensen, hou nou toch eens op met zeuren en geniet van wat je hebt. We wonen in het allermooiste land van de hele wereld maar we klagen het helemaal kapot.”

Vanaf het havenkantoor heeft Kees de Neve het perfecte uitzicht op het braakliggende terrein van tanteLouise. Hij hoopt dat de zorginstelling er snel een nieuwe ‘Lindenburgh’ bouwt.

Foto en tekst: Dasja Abresch©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl