Expeditie Huttenbouw vertrokken

STEENBERGEN – De buitenmuren staan nog lang niet allemaal overeind, maar dat weerhoudt Annabelle en Fleur er niet van om zich bezig te houden met dat wat echt belangrijk is: de aanleg van een zwembad. En zo heeft ieder team dat deelneemt aan Expeditie Huttenbouw zo zijn eigen prioriteiten. Lieke van Dongen, sportcoach van de gemeente Steenbergen, is hoofduitvoerder en overziet de werkzaamheden op het bouwterrein bij de scouting met trots en tevredenheid.

Het is de tweede keer dat Expeditie Huttenbouw in coronatijd wordt georganiseerd. “Vorig jaar deden we het echt vanwege corona, om kinderen toch een vakantie-uitje te bieden. Het was toen zo’n succes dat we zeker wisten dat we het dit jaar wilden herhalen.”

In totaal kunnen er vijftig kinderen meedoen aan het festijn en dat aantal had zich binnen twee dagen gemeld. “We hebben heel veel kinderen teleur moeten stellen en dat doet zeer,” geeft de sportcoach toe. “Misschien dat we volgend jaar twee expedities moeten organiseren.”

Vakman

De deelnemers komen uit alle kernen, zo blijkt wel uit team Rood waarvan Jorn (9), Thomas (8), Thijs (9) en Kevin (9) uit Kruisland komen en Annabelle (8), Fleur (8), Tygo (10) en Wessel (9) uit Steenbergen. Een pittig achttal in de samenwerking met ieder zijn eigen capaciteiten. Thijs beschikt over twee rechterhanden. “Mijn opa was vakman (waarin, is niet bekend – red.) en mijn vader is ook heel erg handig.” Dikke vriendinnen Fleur en Annabelle houden er een heel eigen techniek op na alhoewel er wat voor valt te zeggen om in een split of spagaat een spijker in de vloer te slaan. Of de gemiddelde bouwvakker er voor te porren valt, is de vraag.

Jongeren uit de kernen

Hutten bouwen is niet voor de teergevoelige want wie met hamers, spijkers en zagen aan de slag gaat, loopt het risico op een splinter hier en een wondje daar. Om dat risico zoveel mogelijk te beperken zijn er twaalf vrijwilligers die de zaak in goede banen leiden. Veel daarvan zijn jongeren uit de diverse kernen die door de jongerenwerkers zijn gevraagd of zij een handje wilden helpen. “Ook zijn er veel van onze oud-stagiaires van de partij. Da’s toch allemaal hartstikke leuk?,” vraagt Van Dongen retorisch.

Helemaal gesloopt

Dankzij de medewerking van tal van sponsoren kon de expeditie bevoorraad worden met bouwmaterialen, gereedschap en een gezond stuk fruit om het risico op scheurbuik onderweg te ondervangen.

De arbeidsintensieve huttenbouw wordt bij tijd en wijle onderbroken voor een gezellig spel. Wie even een momentje voor zichzelf wil, kan in het scoutinggebouw even chillen of Knexx-en. Aanstaande donderdag is de afsluiting van de expeditie en dat is volgens Van Dongen geen  moment te vroeg. “De kinderen zijn dan he-le-maal gesloopt. Maar op een goede manier.”

(Foto’s en tekst: Dasja Abresch)

Beelden bij dit artikel