Ewout van den Berg ontwikkelt vakantiepark aan de Kruislandsedijk

“Behoefte aan buitenverblijf in de polder bestaat”

STEENBERGEN – Op weinig plaatsen in de gemeente Steenbergen komen verleden, heden en toekomst zo mooi samen als aan de Kruislandsedijk. Hier domineren nog altijd de gewassen en fruitbomen op eindeloze akkers, maar is er ook steeds meer ruimte voor Steenbergens nieuwste productielijn: toerisme en recreatie. Met historische trekpleisters zoals het Bovensas en De Blauwe Sluis, horecavoorzieningen en de mogelijkheid tot overnachten. In 2019 wordt er een nieuwe poot aan de recreatieve tafel bevestigd: een kleinschalig vakantiepark waar de liefhebber zijn hart kan vullen met de rust en stilte van het platteland. Steenbergenaar Ewout van den Berg is ontwikkelaar; architect Cees Bons uit Bergen op Zoom tekende voor het ontwerp.

De ontwerptekening doet nog het meest denken aan een klein, onontdekt indianendorp aan de Amazone. “Zelf heb ik de associatie met het dorp van Asterix en Obelix,” aldus de architect. Zes vakantiehuizen telt het parkje. Opgesteld in een lichte kromming langs het water, een uitloper van de naastgelegen ‘De Baak’, in de volksmond beter bekend als ‘De Kruisbeek’. Ze staan op ruime percelen gelegen aan een gemeenschappelijk plein met daarop een ruime carport voor waardoor het lelijke blik aan het oog onttrokken wordt. Alle woningen grenzen aan het water en hebben de mogelijkheid een eigen bootje aan te meren waarmee men de Cruijslandse Kreken kan ontdekken.

Lelijke loods

Zes jaar geleden kocht Ewout van den Berg (ook mede-eigenaar van horeca-bedrijf ‘De Kaai’ in Steenbergen en kinderdagverblijf ‘Le Garage’ in Bergen op Zoom) de grond. Het ging hem toen vooral om de opslagloods die erop stond. “Ik verbaasde me er echter al direct over dat zo’n lelijke loods op zo’n prachtige plek kon staan. Ik zag de potentie van het gebied en ben na gaan denken over wat er nog meer kon.”

Beste architect

De gedachte kwam op het goede moment; ook bestuurlijk draaide de vlag van Steenbergen steeds meer richting de toeristisch-recreatieve wind. Al snel besloot het college medewerking te verlenen aan de ontwikkeling van een kleinschalig vakantiepark. “Het college zag het als een verrijking van het gebied, passend binnen de recreatieve ambities van de gemeente Steenbergen.”

Voor het ontwerp klopte Van den Berg naar eigen zeggen aan bij “de beste architect van Nederland”, Cees Bons. “Hij ontwierp ook mijn woning aan de Koeveringsedijk in Steenbergen. Hoewel ik daar niet de opdrachtgever van was, spreekt zijn stijl mij erg aan. Er is niets standaard aan.”

Veel volume

Het vooralsnog naamloze vakantiepark omvat 10.000 vierkante meter grondoppervlakte. De helft daarvan blijft natuur, zij het vrij toegankelijk. De andere helft wordt gebruikt voor de inrichting van het park met zes vakantiewoningen, ieder op zo’n 450 vierkante meter eigen grond. “Het worden woningen met veel volume,” legt architect Bons uit. “Alle noodzakelijke ruimtes komen beneden, ook een slaap- en badkamer. Boven zijn alleen slaapkampers en eventueel een tweede badkamer.” Hoewel de woningen uitgaan van een zelfde basisontwerp, is de kans groot dat zij allemaal een andere uiterlijk krijgen. “Het is mogelijk om er delen aan toe te voegen, passend bij de wensen van de eigenaar.”

Positieve bijdrage

Buiten de carport op het voorterrein zijn er geen gemeenschappelijk voorzieningen. Dat is ook niet nodig want de woningen zijn voor de verkoop. Hoeveel ze precies moeten kosten, is nog niet zeker maar Van den Berg gaat er vooralsnog vanuit dat de prijs rond 300.000 euro vrij op naam komt te liggen. “Het is geen project waar het draait om zoveel mogelijk winst te maken. Ik wil er uiteraard wel graag op verdienen, maar dat is geen schande. De bevrediging haal ik echter vooral uit het feit dat ik iets leuks wegzet en zodoende een positieve bijdrage kan leveren aan de omgeving en de gemeente Steenbergen.”

Buitenverblijf in de polder

Dat er een markt is voor dergelijke luxe vakantiewoningen in het Steenbergse buitengebied, lijdt voor de ontwikkelaar geen twijfel. “Mensen uit de grote stad vinden het juist leuk om een buitenverblijf in de polder te hebben. Niet iedereen hoeft naar het Noordzee-strand. We hebben hier een prachtig gebied. Zelf zien we dat niet altijd, maar mensen van buiten komen er speciaal voor.”

Ontwikkelaar Ewout van den Berg (links) en architect Cees Bons voorzien een zonnige toekomst voor het kleinschalige vakantiepark aan de Kruislandsedijk. In 2019 moet het park gereed zijn.

Door Dasja Abresch ©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl