Even geen biefstukken op de grill van Maxima

STEENBERGEN – Ondernemer Jaswant Singh van het nieuwe restaurantje Maxima op de Steenbergse Markt zit met de handen in het haar. Afgelopen woensdag kreeg hij te horen dat de deur van zijn Argentijnse Grill en Steakhouse dicht moest. De restauranthouder beschikt (nog) niet over de vereiste vergunningen en dus werd hem gesommeerd om te sluiten en zijn aanwezige gasten te verzoeken om te vertrekken. Het maakt Singh wel wat wanhopig. “Ik dacht alle benodigde stukken te hebben aangeleverd en had bij de balie van het gemeentehuis gevraagd om me te bellen wanneer er iets niet volledig zou zijn. Nu kan ik geen gasten ontvangen en komt er geen geld binnen. En dat terwijl ik mijn leveranciers moet betalen en ook bijvoorbeeld voor de huur van mijn koffiezetmachine”.

Verkeerd ingeschat

De 52-jarige Singh is van Indiase komaf. Hij deed 15 jaar ervaring op in een Oosterhouts Argentijns restaurant en spaarde naar eigen zeggen al die tijd voor een eigen zaak. Op de Steenbergse Markt dacht hij in de toenmalige Huyskamer een toekomstmogelijkheid te hebben. “Ik heb een vergunning aangevraagd bij de gemeente Steenbergen. Daarvoor moest ik veel gegevens aanleveren. Het kostte me veel tijd om die te verzamelen. Ik dacht dat ik kon beginnen onder de vergunning van de Huyskamer”, vertelt de restauranteigenaar.

'Geen ruzie maken'

Hij is wat lastig verstaanbaar, hoewel hij wel Nederlands spreekt en verstaat. Singh is ook ontgoocheld, want hij hoopte op een betere start. Hij wil zeker geen ruzie krijgen met ‘de gemeente’, bang als hij is dat dit het verkrijgen van een vergunning in de weg staat. “Maar ik heb uitgelegd dat ik dacht dat alles goed ingeleverd was. En ik heb gevraagd om een gesprek met de burgemeester of wethouder om dit alles nog een uit te leggen. En ook dat ik de inkomsten nodig heb om verder te kunnen”.

‘Ruim de tijd gegeven’

Gistermiddag belt woordvoerder John Nijssen van Gemeente Steenbergen keurig en snel terug, nadat hij door de redactie van Steenbergse Courant was benaderd met diverse vragen over dit voorval. De woordvoerder was al redelijk op de hoogte maar wilde toch eerst nog wat zaken natrekken voor hij antwoord gaf. En zo geschiedde. “De heer Singh heeft ruim de tijd gekregen om de gegevens aan te leveren die nu eenmaal noodzakelijk zijn bij het wel of niet verstrekken van een vergunning. Hij is zonder vergunning begonnen en dat is nu eenmaal niet toegestaan. Na de periode die hij heeft gekregen om alsnog de gegevens aan te leveren is uiteindelijk besloten om handhavend op te treden”, aldus woordvoerder Nijssen. “Over het wel of niet toestaan van een gesprek met burgemeester of wethouders kan ik alleen zeggen dat dit – als het bedoeld is om zonder vergunning door te gaan – geen zin heeft. Elke ondernemer hoort de benodigde vergunningen te hebben. Er kan niet gemeten worden met twee maten, ook al wordt door ons een Argentijns restaurant op de Markt zeker toegejuicht”.

Restauranthouder Jaswant Singh probeert nu zo snel mogelijk alle benodigde gegevens aan te leveren. Hij hoopt op een snelle afhandeling om zo spoedig mogelijk weer te kunnen starten. Want dat hij het zonder omzet niet lang vol kan houden is hem heel duidelijk.

Tekst en foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl