Europese erkenning voor Brabantse Wal-asperge

STEENBERGEN – De Brabantse Wal-asperges hebben van de Europese Commissie een beschermde status toegekend gekregen, wat betekent dat zij vanaf heden een officieel erkend Europees streekproduct zijn en voortaan in één adem mogen worden genoemd met onder meer Goudse kaas en Parmaham.

De erkenning levert volgens teler René Ooms uit Steenbergen ‘een stukje meerwaarde’ van het product op. ,,Goed voor de marketing,’’ zo stelt hij.

René en zijn vrouw Anja Ooms zijn de enigen die op Steenbergs grondgebied de Brabantse Wal-asperges telen. ,,Enkele jaren geleden is het traject al in gang gezet om tot deze beschermde status te komen. Bij de eerste steek van de volle grond, medio april, zal er ongetwijfeld aandacht worden besteed en ook het evenement Proefmei komt in het teken van de internationale erkenning te staan. En op 5 mei, Hemelvaartsdag, kan iedereen ze ook weer komen proeven bij ons aspergeconcert.''

De Brabantse Wal-asperges waren in Nederland trouwens al een erkend streekproduct. Volgens Ooms is het belangrijk dat de asperges een seizoensgroente blijven. Afhankelijk van de weersomstandigheden steken de asperges ergens in april de kop op. ,,Wanneer precies weet je nooit. Afgelopen december was het te warm en begonnen de vroege rassen al uit te lopen, maar ze moeten nu nog even rusten tot eind maart en dan mogen ze los komen. Wel vast staat de einddatum, die is altijd op 24 juni.’’