Afbeelding
maandag 10 juni 2019, 18:00

Erven Veraart verkopen panden aan Berenstraat en Simonshaven

STEENBERGEN – Het besluit om na 150 jaar familiebezit het voormalig bedrijf met woonhuis aan de Berenstraat en Simonshaven in Steenbergen te verkopen, is niet lichtvaardig genomen door het gezin Veraart. “We hebben allemaal gekeken wat we ermee zouden kunnen, maar uiteindelijk heeft ieder voor zich geconcludeerd dat geen enkele wens aansloot bij de realiteit,” aldus Chiel Veraart, woordvoerder namens de erfgenamen. Vorige week verscheen achter de ramen van de eeuwenoude panden het bord ‘Te Koop’ en sindsdien wacht het historische hoekje een onzekere toekomst.

Op de grond, gelegen achter de Kaaistraat en de Blauwstraat ligt de geschiedenis van vele eeuwen bedrijvigheid. Al in 1667 wordt er geschreven over een bierbrouwerij op deze locatie in Steenbergen. Deze zou later bekendheid verwerven als Het Wit Kruis. In 1877 komt de brouwerij in bezit van de broers Floris en Jacobus Veraart. Laatstgenoemde hield het al snel gezien en ging Floris alleen verder. Hij overleed in 1902 waarna zijn vrouw er nog jarenlang de scepter zwaaide.

Gesodemieter

In 1920 neemt Martien Veraart, de opa van Chiel het bedrijf over. Hij kijkt de kunst van het brouwen af van de Stabroekse tak van de familie. Acht jaar later stopt Martien met brouwen. De economische crisis van die tijd zal een zwaarwegende rol bij dit besluit gespeeld hebben, al heeft kleinzoon Chiel er zo zijn eigen gedachten over. “Volgens mij had hij het wel gezien met dat gesodemieter met dat recept dat elke keer weer perfect moest zijn. ‘Ik ga wel Amstel bottelen’, moet hij gedacht hebben, ‘een stuk makkelijker’.”

Amstel

Het was in die jaren dat de panden aan de Simonshaven als ‘tapperij’ dienden, een benaming die in de familiemond nog steeds wordt gebruikt. “Niet dat ik er ooit een druppel bier in een flesje heb zien gaan overigens,” aldus Chiel. Wel heeft hij er menig Amstel-flesje geleegd zien worden. “Tot op de dag van vandaag  is dat het merk dat de Veraarten drinken tijdens familiefeestjes.” 
Naast het bottelen van Amstel legde Martien Veraart zich ook toe op het maken van limonade, gazeuse en mineraalwater. Eind jaren ’30 worden de activiteiten bovendien uitgebreid met de Steenbergsche Stoom-, Was- en Strijkrichting ‘Het Wit Kruis’ die een jaar of tien heeft bestaan.

Verzet

In 1938 begon Veraart een drankenhandel en slijterij die later werd overgenomen door zijn zoons Koos en Ad. Koos Veraart overlijdt al in 1994 en hoewel de familienaam vooral bekend is van de brouwerij en drankenhandel verwierf hij persoonlijk veel respect door  zijn rol in het Steenbergse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel weet Chiel daar echter niet vanaf. “Het was geen onderwerp waar mijn ouders gemakkelijk over spraken.” In 2014 overleed Koos’ echtgenote, Ad Veraart-Perdaems, en ging het bedrijf naar de erfgenamen.

Roestige sloep

De oude tapperij werd de afgelopen halve eeuw verhuurd aan derden of gebruikt als familie-opslag. Zo heeft Chiel Veraart er zelf de complete inboedel van zijn Strienestadse carnavalsmuseum ‘De Blaauwe Wallem’ liggen. De uitgebreide collectie is op zoek naar een nieuwe plek om te worden tentoongesteld en met de verkoop van de tapperij in het vooruitzicht wordt die nood wel wat hoger. Suggesties zijn welkom.

De woning Berenstraat 50, de bedrijfsruimtes op nummer 52 en aan de Simonshaven 7,9 en 11 worden afzonderlijk te koop aangeboden bij Maes Makelaars.

Door: Dasja Abresch

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant