‘Erg geschrokken, maar niet bang’

STEENBERGEN – Vijf jaar al woont Dahir Hajialim met zijn gezin aan de Binnenvest in Steenbergen, met plezier. Tot afgelopen nacht, toen er een baksteen de huiskamer binnen kwam gevlogen. De van oorsprong Somalische familie is erg geschrokken, maar ze zijn geenszins van plan hun leven door angst voor dergelijke wandaden te laten regeren.

Twee zoons waren nog wakker – eentje zat te computeren, de ander televisie te kijken – op het moment dat de ruit van de woning werd ingegooid. Vader en moeder schrokken acuut wakker. ,,We hopen, met name voor onze kinderen, uiteraard dat we zoiets nooit meer mee zullen maken,’’ vertelt vader Dahir, die zelf in 2009 een verblijfsstatus kreeg en aanvankelijk in De Heen heeft gewoond.

In 2010 volgde de herinnering van het voltallige gezin, dat acht kinderen telt, en betrokken zij hun huidige woning aan de Binnenvest. Daar wonen ze naar volle tevredenheid. Alle kinderen gaan naar school, Dahir werkt bij het (re)integratie-arbeidsproject Stichting Samen Werken in Steenbergen.

De van oorsprong Afrikaanse man bij wie maandagavond het voorraam en de televisie sneuvelde, en ook vannacht weer geprobeerd werd een ruit in te gooien, is een collega van hem. ,,Toch was ik niet bang dat zoiets ook bij ons zou kunnen gebeuren,’’ zegt Dahir, in de wetenschap dat er een heftige discussie in de Steenbergse samenleving wordt gevoerd over het al dan niet opvangen van vluchtelingen in deze gemeente. De vestiging van een asielzoekerscentrum zou wat Dahir betreft 'gewoon' moeten kunnen.

,,Ik hoop dat ze ons verder met rust laten, want wij hebben het hier prima. De buren zijn allemaal aardig en dat geldt eigenlijk voor alle Steenbergenaren, op een paar na die nu dit soort dingen doen.’’