Eregalerij voor ‘best man en woman’ op ’t R@velijn

STEENBERGEN – Naar Amerikaans voorbeeld roept ’t R@velijn sinds twee jaar bij de diploma-uitreiking voor elke leerweg binnen de vmbo-school een ‘best man’ of ‘best woman’ uit. Voor het toekennen van deze titels wordt niet zozeer gekeken naar de prestaties van de eindexamen-leerlingen. ,,Want iemand kan wel heel hard z’n best doen, maar toch geen hoge punten halen,’’ legt leerkracht Kees de Bruijn uit. ,,Het gaat ons vooral om de persoonlijkheid, het klaar staan voor anderen en de houding ten opzichte van ons team.’’

Het zijn ook de leraren die de leerlingen nomineren en aan het einde van de  diploma-uitreiking worden de winnaars bekend gemaakt. De mentoren van de verschillende domeinen – basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en mavo – houden dan een speciale toespraak voor en over de ‘best man’ of ‘best woman’, die als herinnering aan hun uitverkiezing een bronzen beeldje krijgen.

Huisstijl

Ook worden zij geëerd middels een eregalerij, waarop hun foto’s prijken, die tevens dienen als stimulans voor hun potentiële opvolgers. Het ontbrak de school tot voor kort echter aan passende borden om de uitverkozen leerlingen op te presenteren. Die moesten in de huisstijl, van roestvrijstaal worden gemaakt, maar daarvoor was onvoldoende budget. Nico Traets uit Dinteloord, vader van een derdejaars R@velijn-scholier, hoorde dit via zijn zoon en bood uitkomst.

Onthulling

Op zijn werk bij Tummers Machinebouw in Hoogerheide gaf hij uitvoering aan de wensen van de school en dat verdient volgens De Bruijn een dikke pluim. ,,Je moet het toch maar willen doen.’’ Nico Traets en ‘best man’ Fenno Veraart van de basisberoepsgerichte leerweg van vorig schooljaar verrichtten onlangs samen de onthulling van de borden, waarop de foto’s van de betreffende leerlingen acht jaar te zien zullen blijven.

Na de diploma-uitreiking van eind deze maand komen er weer drie nieuwe bij. De ‘best man’ en ‘best woman’ van 2013 en 2014 waren Matthijs van Zanten en Jeffrey van Woerden (mavo), Naomi Broerse en Sander Kats (kader), Marvin Braat en Fenno Veraart (basis).