Enthousiaste reacties tijdens Open Dag Kunstcentrum Steenbergen

STEENBERGEN – Gistermiddag trok de Open Dag van Kunstcentrum Steenbergen in ontmoetingscentrum ’t Cromwiel een grote schare belangstellenden. Zij kwamen een kijkje nemen naar het werk van zo’n zestigtal cursisten. Voornamelijk werk van de cursus tekenen en schilderen, maar ook keramiek en fotografie. Want naast de cursussen van Marianne van der Meer (tekenen en schilderen) worden in het Kunstcentrum cursussen gegeven door Ingrid Kornips Moll (Keramiek) en de fotografen Piet Bout en Will Gorissen.

Marianne van der Meer studeerde aan kunstacademie St. Joost in Breda en geeft in Steenbergen al 30 jaar lessen tekenen en schilderen. Aan haar cursus wordt deelgenomen door mensen die al jaren komen, maar ook door nieuwelingen. “Er komen hier genoeg nieuwe cursisten binnen die enigszins schuchter starten. Vaak hoorde ik al ‘Ik weet niet of ik het kan, maar ik zou zo graag willen schilderen’. Dan stel ik ze gerust. Tekenen en schilderen is gewoon heel leuk om te doen. Het is ontspannend en geeft voldoening en zeker ook plezier. Daar gaat het om. Natuurlijk zijn er cursisten met veel talent. De meesten zijn echter gewoon begonnen en bij iedereen zie je ontwikkeling. Het is een leuke en spannende uitdaging”.

Wintercursus

“Mijn cursus bestaat uit 24 lessen. We beginnen half september en gaan door tot begin april. In totaal heb ik vijf groepen. In januari besteed ik altijd aandacht aan een bepaalde stroming in de kunstgeschiedenis. Vaak is dat aanleiding voor de keuze van thema’s waarmee we werken. We exposeren daarmee in de bibliotheek. Zo hadden we bijvoorbeeld de thema’s beweging, jungle en stofuitdrukking. We hebben ook aandacht gehad voor het Impressionisme en het Pointillisme. Dat zie je nu in diverse werken terug.

Kunst-uitstapje

Zo nu en dan hebben we ook een expositie. In oktober hadden we bijvoorbeeld een expo in de Sprenge, in Vrederust. Ook exposeren cursisten regelmatig in etalages. In Bergen op Zoom, maar ook in Steenbergen.

Ieder jaar hebben we ook een kunst-uitstapje. Dit jaar gaat het bijvoorbeeld naar het Kröller Müller. Dat is op zaterdag 8 april. Dit uitstapje is meteen ook de afsluiting van het cursusjaar. We gaan met veertig personen.

Wat namen

Tijdens de Open Dag was er volop werk te zien. De namen van alle cursisten noemen is lastig, want er waren inzending van dik vijftig van hen. Onder hen: Kees  en Ingrid van der Weegen, Kees van Geel, Sjaan Brocatus, Dorien Pullens, Nel Elstgeest, Liza Moors, Toon Neelen, Erna Hommel, Marianne de Wit, Adje Heijboer, Kitty Luijsterburg en Mary Kleijne.