Enthousiaste reacties op idee van Zadenbibliotheek

WELBERG –De Welbergse Daniëlla Verbeek vatte het plan op om het principe van een bibliotheek los te laten op tuinieren en hoopt binnenkort in haar thuisbasis Welberg de eerste Zadenbibliotheek van de gemeente te openen. Zij heeft bij de gemeente Steenbergen een aanvraag voor een bijdrage uit het Initiatievenfonds ingediend. Inmiddels is ze alvast kleinschalig van start gegaan. De eerste reacties van tuinliefhebbers zijn enthousiast.

Vooruitlopend op een echte start is de pragmatisch ingestelde Welbergse alvast kleinschalig begonnen. Dat levert haar al direct een leuke respons op. “Er komen nu al spontaan mensen zaden halen en ook brengen. Er zijn ook tuinliefhebbers die met stekjes aankomen zetten. Ook die zijn welkom en kunnen vervolgens weer worden meegenomen door anderen.

Steenbreek

Ter voorbereiding richtte Daniëlla de besloten Facebookgroep ‘Zadenbibliotheek Welberg’ op en kreeg binnen de kortste keren tientallen aanmeldingen. Daaropvolgend diende zij een verzoek in bij de gemeente Steenbergen voor een bijdrage uit het Initiatievenfonds. De gemeente is sinds kort lid van de stichting Steenbreek waarmee samen met de inwoners acties opgezet worden om de leefomgeving te vergroenen. Het idee van de zadenbibliotheek werd dan ook direct positief omarmd.

Oproep: word lid!

Als voorwaarde voor een bijdrage uit het Initiatievenfonds moet de Welbergse aantonen dat er voldoende draagvlak is voor de Zadenbibliotheek en roept daarom alle dorpsgenoten die van bloemen houden op om zich aan te melden bij de Facebookpagina ‘Zadenbibliotheek Welberg’. Kennis van flora is niet noodzakelijk. “Al doende leer je vanzelf en er is onder de leden altijd wel iemand die je kan helpen wanneer je een vraag hebt.”

‘De Drie Bogen’ biedt ondersteuning aan

Daniëlla Verbeek is blij met het aanbod van Corné Bogers van zorgboerderij ‘De Drie Bogen’ aan de Drenkhoos op Welberg. Hij wil met de hulp van zijn cliënten een grote zadenkast gaan maken. Daarin kunnen dan straks alle aangeboden zaden een overzichtelijk plekje krijgen.