Enthousiasme voor Carnaval onveranderd gebleven (4): Loes van Herel

STEENBERGEN – Uit een onderzoek van ‘Compleet Verkleed’ en ‘Happy Cactus’ begin dit jaar blijkt dat het Carnavalsfeest, landelijk gezien, steeds minder populair aan het worden is. Vooral de 35-plussers uit ons land zijn van mening dat het feest zijn beste tijd wel heeft gehad. Aanleiding voor Steenbergse Courant om een aantal lokale ervaringsdeskundigen eens stevig aan de tand te voelen. Hoe hangt de Carnavalsvlag er binnen onze gemeente bij?

Strienedurpke (de Heen), Loes van Herel

Al voor het tiende jaar zit Loes voor Stichting Carnaval de Heen in de organisatie van ‘Optocht Strienedurpke’. Verder collecteert zij, samen met Anouschka van der Wulp, voor het prijzengeld door vooraf langs de huizen te gaan. Ook gaat ze tijdens de optocht met ‘de Schooizak’ langs de bezoekers. “Dit is bepaald niet mijn favoriete hobby en ik voel me er best wel eens opgelaten onder, maar het doel heiligt de middelen en mede dankzij de collecte kunnen er mooie prijzen uitgereikt worden”, aldus Loes.

Ook bij deze Meermin is het Carnavallen er met de paplepel ingegoten, maar viert zij het feest zelf wat minder actief sinds zij in de organisatie van de optocht zit. Als trotse oma, geniet Loes nu vooral van haar enthousiaste carnavalsvierende kleinzoon, die oma het liefst overal bij zou helpen. Van oudsher vindt de optocht, dit jaar al voor de 54e keer, het weekend vóór het Carnaval in Strienestad, plaats en kan ook dit jaar weer rekenen op de deelname van maar liefst 10 grote wagens.

“Jezelf verkleden, lol maken en drinken”, dát is Carnaval volgens Loes. Sinds de voetbalclub en basisschool op het dorp verdwenen zijn, is het helaas goed merkbaar dat er minder animo is voor het kindercarnaval. Gelukkig is hier bij de optocht op zondag absoluut geen sprake van en is deze volgens Loes nog altijd razend populair, zéker wanneer het goed weer is.

“Mensen, laat na de voetbal en de school, ook het Carnaval niet kapotgaan!” is haar oproep aan de Heense bevolking.