Elfjarig voetbaltalent Collin Castenmiller naar internationaal toernooi in Spanje

DE HEEN – Elf jaren jong is Collin Castenmiller uit De Heen, maar dat neemt niet weg dat hij al een indrukwekkende staat van voetbal-dienst heeft. Sinds vorig jaar speelt hij bij de jongens onder de 12 van RBC en daar staat hij nu aan de vooravond van een bijzondere gebeurtenis. Van 11 tot en met 16 april doet zijn team mee aan een internationaal toernooi in Spanje met ploegen uit meer dan veertig landen. Onder de deelnemers grote namen zoals Real Madrid, Fc Barcelona, Manchester United en Paris Saint Germain. Naast Collin zullen er nog twee jongens uit onze gemeente schitteren: Thijmen Keijzer uit Steenbergen en Tijn Harmsen uit Dinteloord.

Moeder Desiree (35) is zwaar in de minderheid in huize Castenmiller. Echtgenoot  Bart (38) en zoons Owen (13), Collin (11) en Vince (7) zijn alle vier helemaal gek van voetbal. “Het gaat hier in huis eigenlijk alleen maar over voetbal. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ik roep nog wel eens dat er meer in het leven is, maar dat heeft geen enkele zin. Ik ben er dus maar in mee gegaan. Ik begrijp inmiddels zelfs wat buitenspel is.”

Hart onder de riem
De fanatieke sportgenen zijn echter afkomstig van vader Bart evenals de diepgewortelde liefde voor het voetbalspel. Met name het talent van Collin neemt een belangrijke plaats in in het gezin. “We steunen hem voor de volle honderd procent en dat moet ook wel want het kost veel tijd en geld. Zolang hij er plezier in heeft en zijn best blijft doen, staan wij vierkant achter hem.” Dat geldt ook voor zijn broers, waarvan met name Owen nooit te beroerd is om zijn kleine broertje een hart onder de riem te steken.

Niet brutaal genoeg
Op 4-jarige leeftijd begon Collin als getalenteerde Mini bij de plaatselijke voetbalvereniging Val Aan. Toen niet lang daarna de jeugdafdeling van de club ter ziele ging, vertrok hij met de bal onder zijn arm naar Steenbergen waar hij drie jaar lang voor de blauwwitten uitkwam. Zijn talent bleef niet onopgemerkt door RKSV Halsteren dat hem naar de buurgemeente lokte. Hier speelde de jongeman zich in het vizier van de RBC-scout die hem vorig jaar uitnodigde om de overstap naar de Roosendaalse club te maken. Een kans die de jonge Castenmiller met beide handen aan greep. In datzelfde jaar kreeg hij ook de kans om zijn kwaliteiten te tonen bij Feyenoord tijdens een stage van drie trainingen. “Maar ik was niet brutaal genoeg in het veld en daarom mocht ik niet verder. Ik had vaker zelf moeten schieten en meer om de bal moeten vragen,” aldus Collin. “Het verschil tussen een stadse en een dorpsmentaliteit,” verklaart moeder Desiree.

Namen van de toekomst
En dan nu een nieuw hoogtepunt: naar Spanje om deel te nemen aan het ‘Mediterranean International Cup’-toernooi. Een happening waar meer dan veertig landen aan meedoen en die grote bekendheid geniet in Spanje. Maar liefst 8,5 miljoen mensen keken er vorig jaar naar de finale die live uitgezonden werd. De Spanjaarden weten dat jeugdige talenten die eraan deelnemen wel eens dé grote namen van de toekomst zijn. Het rijtje hedendaagse topvoetballers dat als kind deelnam aan het MIC-toernooi, is ronduit indrukwekkend. Een greep uit de vele namen: Neymar, Rafael, Coutinho en, Collin’s grote voorbeeld, Leo Messi.

Stichting Ankie
Zoals het goede voetballers betaamt, moeten de kinderen zelf wel het een en ander doen om uiteindelijk aan de Costa Brava te belanden. Ze gaan namelijk met elkaar zorgen voor een bijdrage aan de reis- en verblijfskosten. Bovendien gaat twintig procent van het geld dat zij met behulp van het inzamelen van statiegeldflessen, de verkoop van wafels en sponsoring bij elkaar krijgen naar het goede doel. Een doel met een Steenbergs tintje: de Stichting Ankie. “Naar Spanje gaan is de droom van het team van Collin en die komt straks uit. Kinderen met kanker hebben ook dromen. RBC wil graag een bijdrage leveren om die uit te laten komen,” licht Desiree Castenmiller toe.

Stoom uit zijn neus
Een beetje nerveus is Collin wel voor zijn Spanje-avontuur. “Dat heb ik altijd als ik tegen een goede club moet,” legt hij uit. “Het maakt dat hij alleen nog maar fanatieker wordt,” vult moeder aan. “Het stoom komt nog net niet uit zijn neus, maar het scheelt niet veel.”

Wie interesse heeft in sponsoring van RBCjo12 kan contact opnemen met Ger Deleij van RBC, tel (06) 12813087 of per e-mail: ger@deleijmail.nl. De vorderingen en belevenissen van het team zijn terug te vinden op Facebook: www.facebook.com/rbcjo12droom. Gedurende de periode dat Collin, Thijmen en Tijn in Spanje zijn zal er via Kijk op Steenbergen regelmatig een verslag te lezen zijn.

Dag en nacht is de Heense Collin Castenmiller met voetbal bezig. Nu speelt hij nog bij RBC maar in de toekomst hoopt hij via Excelsior bij Feyenoord terecht te komen. En als het even kan mag Fc Barcelona dat rijtje wel besluiten. Voor het zover is, doet Collin  van 11 tot en met 16 april met zijn team mee aan een internationaal toernooi in Spanje.

Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant