Eis acht maanden cel tegen hoofdverdachte in zaak Jeffrey

STEENBERGEN/BREDA – Tegen de 34-jarige C.V. is vandaag een gevangenisstraf van acht maanden (waarvan drie voorwaardelijk) geëist voor de bedreiging van Jeffrey Ernest, die in oktober 2011 op tragische wijze de dood vond.

De officier van justitie in Breda acht afdoende bewezen dat Jeffrey in de nacht van 5 op 6 oktober 2011 door C.V. zo bang is gemaakt, dat het slachtoffer ‘in dolle paniek’ door de ruit van een voordeur aan de Kruitweg sprong. Terwijl hij zich in veiligheid probeerde te brengen, raakte Jeffrey echter zo zwaar gewond dat hij in het bewuste huis aan zijn verwondingen bezweek.

,,Ik heb dit nooit gewild en betreur de tragische afloop, maar ik voel mezelf daarvoor niet verantwoordelijk,'' stelde de in Tholen woonachtige C.V. vanmorgen tegenover de rechtbank. Hij ontkende bedreigingen te hebben geuit jegens Jeffrey zoals 'Ik maak je af' en 'We steken het in de fik', op het moment dat het latere slachtoffer zich in een schuurtje had verstopt om aan zijn belager te ontkomen. ,,Ik heb voor mijn doen vrij rustig gevraagd of hij eruit wilde komen. Als hij dat had gedaan, was er niks aan de hand geweest. Het is sowieso niet mijn schuld dat hij door die ruit is gesprongen.''

Meerdere getuigen verklaarden tegenover justitie dat het er wel degelijk heel heftig aan toeging bij het conflict, dat zijn oorsprong vond in de diefstal van hennepplanten uit de tuin van C.V.'s vader. De zoon ging in de buurt op zoek naar de dader(s) hiervan en trof Jeffrey in eerste instantie in een brandgang aan. Toen de 24-jarige Jeffrey naar het schuurtje was gevlucht, haalde C.V. een 50 centimeter lange tafelpoot. ,,Om me zelf zo nodig te kunnen verdedigen,'' zo luidde zijn verklaring.

Aangifte van stalking

De officier van justitie hield vol dat C.V. Jeffrey de stuipen op het lijf heeft gejaagd en dat hij de risico's van zijn handelen beter had moeten inschatten.

Vader W.V. stond vanochtend ook terecht, maar was niet bij de zitting in Breda aanwezig. Volgens zijn advocaat is de Steenbergenaar sinds het noodlottige indicent ernstig ziek geworden, mede door de 'impact' van het gebeurde. Vader en zoon hebben zelf onlangs aangifte gedaan van stalking en bedreiging door, zo vermoeden zij, nabestaanden van Jeffrey. ,,Wat wij hebben doorgemaakt, wens je ook niemand,'' opperde C.V., wiens advocaat om vrijspraak vroeg. Hij ziet geen verband tussen de vermeende bedreigingen en de dood van Jeffrey.

Tegen W.V. eiste de officier van justitie een taakstraf van 180 uur of negentig dagen hechtenis. Zijn rol in het fatale incident wordt als beduidend minder groot beschouwd dan het aandel van zijn zoon. Ook W.V.'s advocaat vroeg de rechter om vrijspraak. ,,Mijn cliënt is een goedaardige man die uit bezorgdheid alleen maar ging kijken waar zijn zoon bleef.''

De rechtbank doet op donderdag 7 maart uitspraak in deze zaak.