Afbeelding
maandag 9 december 2019, 11:05

Eikenprocessierups opgelet: Steenbergen is er klaar voor

STEENBERGEN – Een beetje processierups moet vanaf heden op zijn hoede zijn. Het harige beest doet er goed aan om zijn of haar heil elders te zoeken. Want de gemeente Steenbergen heeft maatregelen genomen om deze overlastveroorzaker drastisch aan te pakken. Voor een deel hopelijk met de hulp van een bataljon Pimpelmezen en een regiment Koolmezen. Voor het andere deel met een eigen rupsenzuiger. Vanaf volgend jaar maart start daarmee de oorlogsvoering.

Wethouder Wilma Baartmans – verantwoordelijk voor de gemeentelijke buitendienst – had vanochtend – maandagochtend 9 december - de eer om de eerste mezenkast aan een van de eiken aan de Halsterseweg te schroeven. Met 50 koolmeeskasten en 30 pimpelmeeskasten wordt zo de accommodatie gerealiseerd voor de natuurlijke verdelgers van de rupsen: de Kool- en Pimpelmezen. “Daarmee voer ik een motie van de gemeenteraad – op initiatief van Danker Kouwen – uit”, zo laat de wethouder weten.

Aanvalsplan

“De Koolmeeskasten moeten minstens 10 meter uit elkaar hangen en de Pimpelmeeskasten weer minimaal 3 meter van een Koolmeeskast”, weet Frederique Jansen van de afdeling ‘Beheer ruimte’. Die werkt voor dit aanvalsplan samen met het team Buitendienst.

Overlast plekken

Voorman Peter Nagelkerken (die de bomen in de gemeente beheert) geeft aan dat de mezenkasten op plaatsen komen te hangen waarover meldingen zijn gekomen van overlast. “Hier aan de Franseweg en Halsterseweg, langs de Wipstraat – Kapelaan Kockstraat – langs het pad dat tussen sportpark en rondweg loopt, bij het sportpark in Nieuw-Vossemeer en bij het park, de begraafplaats en de ijsbaan in Dinteloord. Vanuit Kruisland kregen we twee meldingen, maar dat was op particulier terrein”.

Eigen rupsenzuiger

Gemeente Steenbergen heeft inmiddels ook een eigen rupsenzuiger aangeschaft. “Vorig jaar waren wij afhankelijk van bedrijven die zich hierop toelegden. Maar daarbij was het afwachten wanneer die gelegenheid voor ons hadden. Volgend jaar kunnen we zelf meteen aan de slag. Dat gebeurt vanaf maart, want dan hebben die rupsen nog geen haren. In mei en juni is dat wel het geval en dan is ook de grootste overlast”.

Jeuk

Van de eikenprocessierups haren is bekend dat deze nog tot wel acht jaar lang voor overlast kunnen zorgen. Menigeen weet inmiddels wat dat betekent: veel jeuk en proberen om niet te krabben, want dan wordt het alleen maar erger.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant - KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant