Eikenprocessierups op natuurlijke manier bestrijden

STEENBERGEN – De Volkspartij heeft het initiatief genomen om de eikenprocessierups, waar menig inwoner inmiddels last van heeft, te bestrijden met een natuurlijke vijand. Danker Kouwen pleitte namens zijn partij voor het ophangen van nestkasten voor mezen in de buurt van bomen die vol zitten met de eikenprocessierupsen. Kool- en pimpelmezen zijn namelijk dol op het beestje, en kunnen door het eten van de rupsen de overlast terugdringen. Andere partijen in de raad reageerden enthousiast.

De eikenprocessierups is op vele plekken in Nederland een ware plaag geworden. De haren van de rups bevatten stoffen die huiduitslag en jeuk kunnen veroorzaken. In Steenbergen zijn al nesten weggehaald bij het zwembad en op sportparken. Dat gebeurt met een speciale stofzuiger die de nesten verwijdert uit de bomen. Volgens de Volkspartij kan de bestrijding met behulp van onze ‘mezen-vrienden’ ook een duit in het zakje doen. “Langs de Franseweg-Halsterseweg zitten ze overal in de bomen. Het wachten is tot de beestjes ook zullen opduiken in de bebouwde kom”, aldus Kouwen. 

Kosten beperkt houden

De andere partijen konden zich vinden in de opvatting om de natuur zoveel mogelijk haar werk te laten doen. Wel vroeg het CDA zich af of de kosten van de mezenkasten binnen de perken kunnen worden gehouden. Gewoon Lokaal! stelde voor om de vraag neer te leggen bij de zorgboerderijen om te zien of de nestkasten daar gemaakt kunnen worden. 

Wethouder Wilma Baartmans was in haar nopjes met het idee van de mezenkasten. “Het is een van de mooiste moties uit mijn carrière. De mezen kunnen zeker gaan helpen, maar kevers schijnen ook nuttig te zijn in de bestrijding. In de toekomst willen we verder meer verschillende soorten bomen gaan planten, wat ook een bijdrage kan leveren."

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Foto: Natuurmonumenten