Eigenaren ‘De Kaai’ kopen ‘Bij Moeders’

STEENBERGEN –  Gisteren hebben de eigenaren van hotel-brasserie ‘De Kaai’ hun handtekening gezet onder het koopcontract voor het pand Kaaistraat 12 in Steenbergen, nu nog bekend als café-zaal ‘Bij Moeders’. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, gaan de deuren van de feestzaal weer open voor verenigingen en organisaties. Het enige dat voorlopig verandert, is de naam die iedere Steenbergenaar echter al kent: ‘Het Wapen van Steenbergen’. Op de bovenverdieping van het pand komen logies, vergelijkbaar met een Bed & Breakfast-voorziening.

Aan de exploitatie door de eigenaren van ‘Bij Moeders’ kwam onlangs abrupt een einde toen de politie een flinke hennepkwekerij oprolde in het etablissement. De eigenaar van het pand beëindigde per direct de huurovereenkomst en zette het hele complex in de verkoop.

Assortiment compleet

Onder het motto ‘never waste a good crisis’ zagen Johan Bosters, Ewout van den Berg en Ronald van der Sandt (sinds kort ook eigenaren van ‘De Wallevis’) hun kans schoon en kwamen al snel tot een akkoord. “Een feestzaal ontbrak nog aan het assortiment,” aldus een semi-serieuze Bosters die namens het ‘De Kaai’-trio het woord voert. “Het is een goede ruimte waar grotere feesten en partijen gegeven kunnen worden. Belangrijker nog is het dat de zaal beschikbaar blijft voor activiteiten zoals de Kleine Tour, carnaval en Vuist tegen Kinderkanker. Ook voor de andere verenigingen en organisaties is de continuïteit van het gebruik hiermee gewaarborgd.” Of de café-functie overeind blijft, is een vraag die hij vooralsnog niet kan beantwoorden. “Het exploiteren van een café past niet heel erg bij ons, dus dat houden we nog even in het midden.”

Voortborduren op goede tijden

Over de ‘nieuwe’ naam hoefden de nieuwkomers niet lang na te denken. ‘Het Wapen van Steenbergen’ prijkte van april 1981 tot juni 2005 al op de gevel van het café en de feestzaal. De uitbaters waren in die tijd Wim en Nel van Dorst. “Het was een lange periode waarop iedereen terugkijkt met goede gevoelens,” aldus Bosters. “We willen graag voortborduren op het positieve van toen.”

Soort B&B

Een ander aspect dat herleeft, is de logiesfunctie die ooit op het pand rustte (café hotel restaurant Vroon). De bovenverdieping, nu in gebruik als woning, zal diezelfde functie weer krijgen. “We denken aan een gemeenschappelijke ruimte met een aantal slaap- en badkamers. Het zal een soort B&B-accommodatie worden.”

Damocles-beleid

Er bestaat overigens nog een kans dat, als gevolg van de eerdergenoemde teeltactiviteiten, de burgemeester het pand een aantal maanden sluit. Dit in het kader van het Damocles-beleid. De (vorige) eigenaar heeft op dit moment een verzoek lopen bij de gemeente om hier geen uitvoering aan te geven nu het pand verkocht is aan een externe partij. “Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat hier gehoor aan wordt gegeven,” aldus Johan Bosters. “Het Damocles-beleid is erop gericht om een pand te onttrekken aan het criminele circuit. Met de verkoop aan ons is die doelstelling sowieso al wel bereikt.” Mocht de burgemeester besluiten het pand toch enige tijd te sluiten, dan komt daarmee de verkoop niet in gevaar.

Wat de eerste activiteit in feestzaal ‘Het Wapen van Steenbergen’ wordt, hangt ook nog af van de corona-ontwikkelingen. Bosters hoopt zelf dat de Kleine Tour er in ieder geval doorgang kan vinden.

(Door Dasja Abresch)