Eigenaar van “De Wallevis” kreeg zelf corona, en probeert nu zijn bedrijf overeind te houden

STEENBERGEN – Eigenaar Arjan van der Pligt van restaurant De Wallevis probeert met zijn team de moed erin te houden. Ze werken met een afhaalservice, zodat mensen thuis kunnen genieten van hun gerechten en tapas. Dat is goed voor de klantenbinding en het personeel heeft iets te doen. Maar qua inkomsten is het een druppel op de gloeiende plaat, zo zegt hij zelf. Deze week werd bekend dat de horeca haar deuren voorlopig nog gesloten moet houden, en dus ziet hij het somber in voor veel cafés en restaurants. “Er zal een heel pakket ondersteunende maatregelen bij moeten om deze bedrijven te redden.”

Zoals dat gaat in kleinere dorpen en steden, heeft ook in Steenbergen de tamtam zijn werk gedaan. Arjan van der Pligt heeft zelf corona gehad en wil daar best over vertellen, ook omdat het gelukkig nu goed met hem gaat. “Ik heb het opgelopen in maart tijdens wintersport in een van de brandhaarden van corona in Oostenrijk. Thuis heb ik mezelf meteen in quarantaine gezet in een van mijn eigen hotelkamers. Toen ik serieuze longproblemen kreeg, ben ik in het ziekenhuis beland. Daar bleek ik een longembolie te hebben. Na drie dagen ben ik weer thuisgekomen en inmiddels ben ik weer bijna de oude.”

“Extra financiële steun verdampt snel”

Echt tijd om bij te komen heeft hij echter niet, nu zijn bedrijf zware klappen te verduren krijgt tijdens deze coronacrisis. Hij had overigens wel verwacht dat hij de deuren van zijn restaurant, café, hotel en vergaderzaal nog gesloten zou moeten houden. “Zelf ga ik uit van 1 juni. Natuurlijk ben je blij met de steunmaatregelen van de overheid, anders was je eergisteren al failliet. Maar het verdampt snel. Dit zijn de maanden waar je het van moet hebben, want met dat prachtige weer zou mijn terras vol zitten. Deze periode heb je nodig om de winter in te gaan. Op deze manier ga je dan onderuit.”

“Liever niemand ontslaan”

Van der Pligt verwacht niet van de overheid of gemeente dat ze zijn bedrijf gaan redden, maar merkt dat het huidige pakket steunmaatregelen bij lange na niet voldoende is. “Het scheelt wel enorm dat er uitstel is van bepaalde belastingen en heffingen, maar als dat ooit weer betaald moet worden hangt dat ook als een donderwolk boven je hoofd, want omzet kan je niet inhalen. Vanuit de overheid zouden de loonkosten 100 procent vergoed moeten worden, en dat je niet gekort wordt als je omzet draait. Die heb je namelijk keihard nodig voor je vaste lasten.”
Hij heeft ervoor gekozen om nog niemand van zijn vaste personeel te ontslaan, maar als de maatregelen nog lang duren, houdt hij het niet vol. “Natuurlijk wil ik dat niet, maar als het niet anders kan, zal je moeten snoeien in de kosten. En dan sneuvelt personeel als eerste. Maar voor nu proberen we de moed erin te houden.”

Foto: Eigenaar Arjan van der Pligt van De Wallevis ging vorig jaar op de foto voor deze krant omdat hij een nieuwe uitbater zoekt voor zijn restaurant. Maar inmiddels heeft de coronacrisis keihard toegeslagen. “Wie wil er nog een bedrijf kopen in deze tijd?”

Door: Nicole van de Donk