Eigen loods voor BC Deen definitief van de baan

STEENBERGEN/DE HEEN – Huilend vielen enkele leden van BC Deen elkaar gisteravond na afloop van de raadsvergadering in de armen. Het waren geen tranen van geluk, maar van intens verdriet die vloeiden. Voor de carnavalsbouwers is het na de komende carnaval over en uit, nu de gemeente definitief geen toestemming wil verlenen voor het plaatsen van de eigen nissenhut van de club. ,,Het kán wel, maar dit college en deze coalitie wíllen het niet,’’ concludeerden de fractieleiders Michel Lambers en Willem van den Berge van de oppositiegenoten Volkspartij en PvdA.

Foto: Vol verwachting namen ze plaats op de publieke tribune in de raadszaal, maar de leden van BC Deen verlieten het gemeentehuis wederom zwaar teleurgesteld. Een politieke meerderheid was en blijft tegen een tijdelijk onderkomen waarvoor de bouwclub over een eigen nissenhut beschikt.

Tot het weekend vóór carnaval 2015 heeft BC Deen weliswaar onderdak in een loods van de firma Van Trier, die echter vooral als opslagruimte dient. Een nieuwe wagen bouwen, dat is op deze plek niet mogelijk. Daarvoor ontbreekt het ondertussen ook al lang en breed aan voldoende tijd. In plaats van in een bouwkot, zaten de leden van BC Deen de afgelopen tijd bij herhaling in de raadszaal van het gemeentehuis. Gisteravond toch weer hopend op een wondertje, maar dat zat er niet in.

Wat de Volkspartij en de PvdA ook naar voren brachten; het college en de coalitiepartijen zien meer heil in het onlangs ingezette traject met de Stichting Belangen Carnavalsbouwclubs Steenbergen, om te komen tot een permanente oplossing voor meerdere bouwclubs die met huisvestingsproblemen te maken hebben of dreigen te krijgen.

Juridisch geen bezwaar meer

‘Die eenheid moeten we niet voor één bouwclub uiteendrijven’, luidde het credo van de coaltie. ‘Onzin’, vond de eensgezinde oppositie, die de juridische argumenten tegen een tijdelijke voorziening ten bate van BC wist te weerleggen, onder meer dankzij versoepeling van de (landelijke) regelgeving met ingang van 1 november.

Dat laatste kon en wilde ook wethouder Cors Zijlmans niet ontkennen. ,,Maar wij moeten ons wel aan het bestemmingsplan houden en vinden een nissenhut vooraan het dorp nog steeds niet wenselijk,’’ reageerde hij. Dat de omwonenden daar geen problemen mee hebben, getuige een handtekeningenlijst van BC Deeen, zegt volgens Zijlmans nog niet dat heel het dorp staat te juichen. ,,Wij vernemen namelijk ook andere geluiden.’’

Vóór volgende zomer meer duidelijkheid over structurele oplossing

De wethouder beloofde vóór volgend jaar zomer duidelijkheid te zullen verstrekken over de mogelijkheden waar het een structurele oplossing betreft voor meerdere carnavalsbouwclubs. ,,We zijn met een plan bezig dat een reële kans van slagen lijkt te hebben, maar meer kan ik daarover op dit moment niet zeggen.’’

‘Voor ons is het einde verhaal’

Volkspartij en PvdA zagen geen bezwaar in het lopen van beide trajecten: BC Deen zo snel mogelijk uit de nood helpen door toestemming te geven voor het tijdelijk (maximaal vijf jaar) neerzetten van de nissenhut en ondertussen met de overkoepelende belangenstichting werken aan een permanent onderkomen voor diverse bouwclubs, een proces dat volgens de oppositiepartijen zeker een aantal jaren zal vergen.

Zoals het er nu voorstaat, kan en gaat BC Deen daarop in ieder geval niet meer wachten. ,,Voor ons is het na de 55ste carnaval in Strienestad helaas einde verhaal,’’ aldus John van der Zande.