Eeuwenoud pad bij Vermeulenhuis blootgelegd

STEENBERGEN – Op een diepte van zo’n twee meter onder de grond naast het Vermeulenhuis is vandaag een straatje met kinderkoppen ontdekt dat vermoedelijk dateert uit de 18de eeuw.

Het pad heeft een lengte van tien tot twaalf meter en leidde indertijd mogelijk naar een stallings- en drinkplaats voor paarden. Gisteren troffen Chris Duijvestijn en Christ van Terheyden van de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen ter plekke namelijk ook al de – stenen en houten – restanten aan van een stal en een granieten voederbak. Maar dan een meter of twee dieper. Ook deze vondst stamt, naar eerste inschatting van de ervaren (amateur)archeologen, uit de 18de eeuw.

Uit de grond bij het monumentale pand op de hoek van het Doktersdreefje en de Oostdam kwam verder een oude munt tevoorschijn. Volgens Duijvestijn een zogeheten ‘oord’, of dubbele duit. ,,Dit muntje zou zelfs zeventiende eeuws kunnen zijn.’’ Ook enkele kogels uit lang vervlogen tijden werden bij de opgraving aangetroffen.

Morgen wordt er een derde proefsleuf gegraven op het terrein dat eigendom is van Woningstichting Dinteloord. Deze organisatie gaat de oude schuur slopen en zoveel mogelijk in originele staat herbouwen. Naast het Vermeulenhuis komt een viertal nieuwe huizen te staan, in de stijl van de vroegere stadsboerderij.

Nader (bodem)onderzoek moet uitwijzen of het de moeite waard is om verder te graven naar zaken die van archeologische waarde zouden kunnen zijn. ,,Het zijn interessante vondsten, maar de kans is groot dat een en ander straks weer gewoon onder de aarde wordt bedolven,’’ aldus Duijvestijn.