Eeuwenoud gerestaureerd bakhuisje in De Heen officieel geopend

DE HEEN – Woorden van lof en bewondering gingen gistermiddag als warme broodjes over de toonbank bij de opening van het gerestaureerde Heense Bakhuys(je). De puntjes moeten her en der nog op de ‘i’, maar één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie van het provinciale project Mijn Mooi Brabant was dat het project binnen een jaar gereed moest zijn. De zandloper liep op zijn laatste korreltjes, dus werd het tijd voor een officiële opening.

In het eveneens gerestaureerde wagenhuis werden de gasten ontvangen. Het welkomstwoord werd uitgesproken door Frans van Nieuwenhuyzen, samen met broer Maries eigenaar van het monumentale pandje, dat er vorig jaar zomer nog als een bouwval bijstond.

Hij sprak namens hen beiden woorden van trots en dankbaarheid uit voor het vele werk dat de vrijwilligers – onder begeleiding van Jack Smout – hebben verzet om het bakhuisje van de ondergang te redden en in z'n oude luister te herstellen. Het gezelschap heeft onmiskenbaar veel eer van z'n werk en gezorgd voor een blijvende herinnering aan het 400-jarig dorpsjubileum.

Voor hij het woord doorgaf, vroeg hij de aanwezigen om een minuut stilte voor één van deze vrijwilligers, Joop Melle, die onlangs overleed.

Sleutel van brood

Gedeputeerde Yves de Boer van de provincie drukte de aanwezigen vanaf een videoscherm op het hart toch “vooral te genieten van dit prachtige initiatief”.

Projectleider Martin Bakker van Mijn Mooi Brabant kreeg uit handen van de broers Van Nieuwenhuyzen en hun dochters Sophie-Anneliese (4), Maja (2) en Floor (1) symbolisch een sleutel van brood overhandigd. Volgens Frans van Nieuwenhuyzen bedoeld voor decoratie en niet voor consumptie.

Maries’ dochter Maja dacht daar anders over. In een onbewaakt ogenblik zette zij de tanden in het baksel en smulde met zichtbaar genoegen verder.