Eerstejaars van ’t R@velijn leven zich uit op waterproblematiek

STEENBERGEN – Wie de aula van middelbare school ’t R@velijn afgelopen donderdagmiddag binnenliep, viel het direct op. De IPad heeft pen en papier al lang verdrongen in het schoolbeeld. Zo ook bij het maken van de werkstukken voor Vakkanjers; een landelijk project dat ieder jaar met een andere uitdaging leerlingen probeert te interesseren voor techniek. De afgelopen maanden mochten 180 eerstejaars zich vastbijten in het onderwerp 'water'. Aan de jury de moeilijke taak om uit alle presentaties een winnaar te kiezen.

Het team bestaande uit Sven Luijsterburg, Davy Heskens en Martijn Ossenblok is zo’n groep die het digitaal heeft aangepakt. Via het populaire computerspel Mindcraft laten ze zien hoe hun waterzuiveringssysteem wordt gebouwd. Een mooie toevoeging aan hun knutselwerk, zo vindt ook de jury die ijverig aantekeningen maakt bij de beoordeling. “Ik heb best veel ervaring hiermee, want ik maak ook video’s voor mijn eigen Youtube-kanaal. We hebben wel het gevoel dat we hier hoog mee kunnen eindigen”, zo vertelt Davy.

Plastic

Een groepje dat het wel "ouderwets" heeft aangepakt is Finding Nemo. Op het beschilderde karton is te lezen hoe zij de overlast van plastic in het water willen aanpakken. “Volgens ons heeft het geen zin om alleen maar het plastic op te ruimen, je moet ook voorkomen dat het in het water komt. Dat willen wij doen door langs te gaan op scholen bij kinderen in groep 3, en te vertellen hoe ze beter met plastic afval kunnen omgaan”, legt Lara van den Enden uit. Volgens docent Jan Oudesluijs is het project Vakkanjers op meerdere punten leerzaam. “Ze moeten zelf iets bedenken, problemen oplossen, samenwerken en soms helemaal opnieuw beginnen.” 

Zout

Na een intensief beraad van de jury, met daarin onder andere vertegenwoordigers van de Brabantse Delta en van de organisatie Vakkanjers, volgde het verlossende woord.

Team Watertech kreeg de eerste prijs voor hun ontwerp van een zoutwaterverdampingsinstallatie. “We hebben bedacht dat we het zoute water uit de zee laten verdampen zodat het uiteindelijk weer gebruikt kan worden als drinkwater. Het zout kan weer hergebruikt worden als strooizout of keukenzout. Echt heel leuk dat we hiermee naar de finale mogen”, zegt Silas Vogel namens het winnende team.

De tweede plek was voor De Spons. Deze leerlingen hadden een cactus gemaakt voorzien van een tappunt waar mensen in droge gebieden water uit kunnen halen. Dit team krijgt een zogenaamde wildcard waarmee ze ook nog kans maken op een plek in de landelijke finale van Vakkanjers op 14 juni in Utrecht.

De jury had echter nog wel een belangrijke aanbeveling: dat het winnende team in de finale gebruik moet gaan maken van de ervaring van de jongens van het “Mindcraft-team”, want die hebben volgens het juryrapport iets heel origineels bedacht.

Foto 1: De winnaars van team Watertech met hun zoutwaterverdampingsinstallatie. Links Silas Vogel en rechts Ramiro Suijkerbuik.

Foto 2: Team De Spons won de tweede prijs. Ze maken ook nog kans op een plek in de grote finale.

Foto 3 en 4: Team Finding Nemo en de jongens met hun Mindcraft-presentatie vielen helaas buiten de prijzen.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl