Eerste toestellen natuurspeeltuin Den Darink geplaatst

KRUISLAND – Afgelopen woensdag zijn de eerste speeltoestellen toegevoegd aan natuurspeeltuin ‘Den Darink’ in Kruisland. Twee klimpalen aan weerszijden van de vijver vormen een leuke toevoeging aan het gebied dat de komende maanden steeds een stukje verder wordt aangekleed. Overigens wist de Kruislandse jeugd het speelterrein de afgelopen maanden ook zonder speelvoorziening al prima te vinden.

Hoewel de officiële opening van de natuurspeeltuin pas volgend voorjaar gepland staat, wilden de jongerenwerkers van de gemeente Steenbergen van ‘de eerste paal’ een feestelijk momentje maken. Ook omdat dit het moment was waarop het bedrag van de lege-flessenactie die de jeugd organiseerde, bekend werd gemaakt. Fanny Schrauwen van de plaatselijk Coop (‘De Spek’) overhandigde de 11-jarige Corné een cheque waarop een bedrag van € 472,20 prijkte. De helft daarvan is opgebracht door lege flessen die de Kruislandse kids verzamelden, waarna de supermarktketen er de verdubbelaar op losliet.

Zelf iets doen

Dominique McNelly, één van de jongerenwerkers van de gemeente Steenbergen, is dik tevreden met het resultaat. “Eén van onze doelstellingen is om bewonersparticipatie onder jongeren te activeren en dat is hier goed gelukt. De jeugd heeft zelf nagedacht over hoe zij geld in kunnen zamelen voor de natuurspeeltuin. Daaruit is het idee ontstaan om flessen in te zamelen en dat zijn zij vervolgens gaan doen. Dat heeft geresulteerd in een mooi bedrag en in het bewustzijn dat wanneer je iets graag wilt, je hier zelf ook wat voor moet doen.”

Eerste Kruislandse park

Rob van Eekelen is sinds een jaar lid van de Dorpsraad Kruisland die samen met de gemeente, jongerenwerk en bewoners het project realiseerden. “Er moet nog het een en ander gebeuren, maar het is nu al een mooie toevoeging voor het dorp. “Het is eigenlijk ons eerste park,” knipoogt mede-dorpsraadslid Christianne Tholhuijsen.

Pompedurp

De vijver in het midden van de speeltuin is op het moment redelijk goed gevuld met water, maar zal in geval van een hete zomer droogvallen. Van Eekelen:  “Hij beweegt mee met de seizoenen en dat is eigenlijk wel leuk, want daardoor zullen de kinderen er steeds op een andere manier mee spelen.” Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het water in de vijver op peil zou blijven met behulp van een pomp en daarmee de link naar Pompedurp te maken, maar dit bleek uiteindelijk technisch niet haalbaar.

Kerkzicht

Namens de buitendienst van de gemeente Steenbergen was Ronald Luijks van de partij. Hij helpt met het plaatsen van de palen en het inzaaien van het gras. Als geboren Kruislander kijkt hij met plezier naar alle activiteit in het gebied. Net als hij dat vroeger als kleine jongen deed. “Tegenover de kerk lag toen een café met de originele naam ‘Kerkzicht’. Daarachter, waar nu de natuurspeeltuin ligt, werd er gevoetbald en was er een speeltuintje. Ik heb hier in mijn jeugd dus heel wat uurtjes doorgebracht.”

Voor iedereen die een handje hielp met de realisatie van de speeltuin was er een fraaie, handgemaakte bloem als bedankje voor de inzet. Zo ook voor Pamela Verlooijen die zo’n super-vrijwilliger is dat zij zelfs de bloemen maakte, waarvan zij er nu zelf één kreeg: “Ik ben oprichter van de stichting ‘Help Elkaar Help Een Ander’ die mensen helpt die minder bedeeld zijn. Vanuit persoonlijk oogpunt en vanuit dat van de stichting vind ik deze speeltuin echt een heel goed initiatief. Het kost niks om hier te spelen en de kinderen vermaken zich er met elkaar kostelijk.”

Heerlijk spelen

Sanne van den Brand is het daar volmondig mee eens. Als moeder van vier kinderen en buurvrouw van de speeltuin heeft zij de ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. “De kinderen kunnen hier heerlijk spelen. Net als alle andere kinderen die hier veel gebruik van maken.” Dochter Lara bewijst het door met groot gemak bovenin de nieuwe klimpaal te klauteren.

Beelden bij dit artikel