Eerste regenboogbank onthuld in Steenbergen

STEENBERGEN – Er is veel over gesproken en nog steeds is niet iedereen overtuigd van het nut. Maar zondagmorgen had een groep geïnteresseerden zich verzameld bij de brug bij het gemeentehuis. Want dáár werd de eerste regenboogbank officieel onthuld. Op de internationale coming out day.

De verhalen vertellen een ander geluid

Al dagen wekte de in wit plastic ingepakte bank de nieuwsgierigheid van vele voorbijgangers. Waarom hier een bank? Mag je erop zitten? Zondagmorgen kwam op alle vragen antwoord. De bank, regenboogbank om precies te zijn heeft al vóór plaatsing voor veel commotie gezorgd. De politieke partijen binnen de Steenbergse gemeenteraad waren niet allemaal overtuigd van het nut van de regenboogbank. Er hoefde toch geen statement meer gemaakt te worden voor de LHTBI-gemeenschap? Er was toch voldoende sociale acceptatie binnen de gemeenschap. Dat bleek zondagmorgen toch een heel ander verhaal. Tijdens het officiële moment, verricht door wethouder Wilma Baartmans, bleek dat deze acceptatie nog vaak te wensen overlaat. De verhalen van aanwezigen spraken hun eigen verhaal. “Daarom moeten we ruimte geven om ieder zichzelf te laten zijn” sprak Nadir Baali de aanwezigen toe. “Ik hoop dat de regenboogbanken er in alle kernen voor gaan zorgen dat er ruimte komt voor een gesprek.” Wilma Baartmans sprak haar hoop uit dat coming out day nog meer gaat leven onder de bevolking. “Vanmorgen kreeg ik veel appjes, foto’s van regenbogen op regenboogdag. En nu gaan we samen de eerste regenboogbank onthullen. Ik hoop oprecht dat er in alle kernen  een komt.”

Het is een schitterend bankje, echt een kunstwerk

Na alle plichtplegingen was het dan eindelijk zover. Het plastic werd van de bank verwijderd. Niet door Wilma en Nadir, maar door Jill, Fenna en Robin. Gewoon omdat ze samen met mama en oma naar de onthulling gekomen waren. En dat was nog best hard werken! Maar toen ze klaar waren kwam een waar kunstwerk tevoorschijn. Een prachtig mozaïek, natuurlijk mét regenboog, schitterde in de zon. Arnold van der Heijden en Rick Davis, beiden bestuursleden van COC West-Brabant waren erg tevreden. “Het doet ons goed dat in deze gemeente veel aandacht is voor de LHBTI’s. Deze bank is daar samen met het hijsen van de regenboogvlag op coming out day een prachtig signaal van” vertelde Arnold trots. Natuurlijk hoort bij een feestelijk moment gebak, mét regenboogvlag! Robin, Jill en Fenna lieten het zich goed smaken, op de regenboogbank, want die is tenslotte voor ons allemaal.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl