Eerste Peukenputje ‘The Droppit’ geplaatst

WELBERG – Onder het toeziend oog van wethouder Cors Zijlmans en teamleider van de gemeentelijke buitendienst Gerrit Matthijssen, hebben de leerlingen van groep 7-8 van de Pius X school de eerste Peukenput bij de ingang van hun schoolplein geplaatst. Dat gebeurde hedenochtend. Het putje dat de projectnaam ‘The Droppit’ meekreeg is de eerste in een serie van tien putjes die in de kern Steenbergen worden aangebracht.

In maart won het presentatieteam van de Pius X – met daarin Mauri de Keijzer, Evy van Keulen en Lars de Bont – de debatwedstrijd die gemeente Steenbergen organiseerde voor de leerlingen van de basisscholen in de gemeente Steenbergen. Het idee om Peukenputjes te plaatsen om zo de vervuiling door weggegooide sigarettenpeuken tegen te gaan werd door de jury als winnend project gekozen. Dat idee kwam overigens van hun leerkracht Angelo de Jong, maar werd vervolgens goed uitgewerkt door de leerlingen.

Op tien plekken een peukenput

Vanochtend was het dan zover: de plaatsing van het eerste putje. Er volgen er nog negen. Die worden op de volgende plaatsen ingegraven: bij de kop van de Steenbergse Haven, de bushalte bij het Floraplein, de schoolpleinen van Gummarusschool, Maria Regina en Nieuwe Veste, ter hoogte van de Gummaruskerk en op de kop van de Markt, bij Stella Maris op de Welberg en nabij het voetbalveld van Sc Welberg in de Hoogstraat. Voor plaatsing bij de schoolpleinen is gekozen omdat hier vaak ouders – die soms roken – op hun kinderen staan te wachten. Binnen een goede week zullen alle putjes geplaatst zijn.

Waarschuwing

Voorafgaand aan de plaatsing van het eerste putje waarschuwde wethouder Zijlmans de leerlingen voor de gevaren van het roken. “Ik wil graag met jullie afspreken dat niemand van jullie met roken gaat beginnen. Het is namelijk heel slecht voor de gezondheid en bezorgt vaak ook nog overlast voor niet-rokers. Maar voor de ouderen die wel roken is het putje een prima plek om hun peuken te deponeren. Overigens kan men er ook eventuele kauwgum in kwijt”, aldus de wethouder.

Leerkracht Angelo de Jong van groep 7-8, moest bekennen dat hij tot de groep van rokers behoort. “Maar ik let altijd goed op dat ik mijn omgeving niet vervuil met peuken. Dat doe ik trouwens ook niet met papiertjes die ik niet meer nodig heb. Die steek ik in mijn zak en gooi ze vervolgens thuis in de vuilnisbak”, vertelt de leerkracht aan de kinderen.

Speciale tegel

De eerste peukenput werd door de drie leden van het presentatieteam ingegraven. Bij de put komt straks ook de door de leerlingen zelf ontworpen tegel die de plaats van de peukenput markeert. Omdat de levering van die tegel vertraging had opgelopen, moeten de leerlingen van de Pius X het voorlopig nog even doen met een tegel zoals die bij de andere putjes komt te liggen.

Tekst en foto's: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl