Eerste Merijntje in glas voor briljanten echtpaar De Koning uit Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – Cor (88) en Riet (87) de Koning vierden afgelopen zondag hun briljanten huwelijk in ’t Wagenhuis. Gezellig samen met familie en vrienden werd getoost op deze bijzonder feestelijke gebeurtenis. Iets wat niet voor iedereen is weggelegd en ook voor Cor en Riet niet helemaal vanzelfsprekend is.

Ongeval

Toen Cor 37 was, is hij op zijn brommer aangereden door een vrachtwagen. Iets waar hij nog elke dag last van heeft. Riet “Cor heeft heel slecht gelegen, het was maar de vraag of hij er weer bovenop zou komen”. Ondanks dat hij hierdoor arbeidsongeschikt is geraakt is hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Cor: “Ik kan echt niet stilzitten, ik moet altijd iets te doen hebben.” Hij begon destijds een moestuin waar later ook de pony van zijn kleindochter bij kwam te lopen. Tot vorig jaar heeft hij daar alles bij kunnen houden en verzorgen. "Helaas is dat nu niet meer mogelijk, maar als het volgende week wat minder warm is ga ik gewoon weer aan de slag met het schilderen van de voordeur.”

Meidenhuishouden

Het viefe stel woont nog steeds met veel plezier in de woning aan de Voorstraat in Nieuw-Vossemeer waar ze 65 jaar geleden zijn gaan wonen. Hier hebben ze hun 3 dochters gekregen die met hun gezinnen allemaal dichtbij zijn gebleven. Inmiddels zijn ze 8 kleindochters en 10 achterkleinkinderen rijker. “De jongste achterkleinzoon is pas 10 dagen en hij was erbij hoor op het feest”, aldus een trotse overgrootmoeder.

Bijzonder cadeau

Van de kinderen hebben ze op het feest de dienst van een fotograaf cadeau gekregen die alles en iedereen vastgelegd heeft als aandenken aan deze bijzondere dag, zodat ze daar nog lang van na kunnen genieten. Burgemeester Ruud van den Belt had voor het echtpaar namens de gemeente ook een bijzonder cadeau bij zich; de eerste Merijntje Gijzen in glas. Gemaakt voor hele speciale  gelegenheden als deze. Wat hij echter nog niet wist is dat ze een wel heel bijzondere band hebben met dit manneke. Riet: “Met carnaval kleedde ik Merijntje (het standbeeld) ‘s ochtends altijd aan en ‘s avonds laat trok ik zijn kiel, zakdoek en klompen weer uit zodat hij alle dagen netjes aangekleed was en niemand er met zijn kleren vandoor kon gaan”. Dit bijzondere cadeau krijgt daarom zeker een mooi plaatsje in huize De Koning.

Cor en Riet de Koning vierden afgelopen zondag hun briljanten huwelijksfeest. Afgelopen maandag kreeg het echtpaar bezoek van burgemeester Van den Belt die voor hen een bijzonder cadeau meebracht: het eerste beeldje van Merijntje Gijzen in glas gevat.

Tekst en foto: Vera Testers © Steenbergse Couran