Eerste leuke vondst bij graafwerkzaamheden Steenbergse Markt

STEENBERGEN – Graafmachinist Bernard Roovers van grondverzetbedrijf De Regt uit Etten-Leur is met zijn collega’s druk in de weer in de Steenbergse binnenstad. “Wij zijn onderaannemer bij een project van Brabant Water waarbij in het oude gedeelte van het centrum nieuwe waterleiding wordt aangelegd”, vertelt hij. Tijdens het graafwerk kwam een leuke vondst onbeschadigd naar boven.

“Een drinkbeker uit de jaren 1325 – 1375”, weet Chris Duijvestijn van Stadsarcheologie Steenbergen. “De beker komt uit Siegburg in Duitsland. In die jaren werden deze drinkbekers gemaakt van ‘Steengoed’, dat is een hard gebakken aardewerk, dat vergelijkbaar is met glas”.

Slechts drie complete exemplaren

Stichting Stadsarcheologie Steenbergen heeft meerdere exemplaren in haar bezit. “Maar dit is een toch redelijk gaaf exemplaar en wordt nu een van de drie complete drinkbekers die we in onze collectie hebben”, aldus de stadsarcheoloog die best in zijn sas is met de vondst.

Nog bijna 8 maanden

Hopelijk komen er nog meer bijzondere vondsten boven de grond. Daar is best kans op, want het project van de waterleiding is nog slechts twee weken aan de gang en zal in totaal 8 maanden in beslag nemen.

Foto: Chris Duijvestijn krijgt de eeuwenoude drinkbeker overhandigd door Bernard Roovers.
Tekst en foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl