Eerste kleuter tot puber café in Steenbergse bibliotheek

STEENBERGEN – Ouders met elkaar in contact brengen en advies geven waar dat nodig is. Dat is kortgezegd het doel van het nieuwe kleuter tot puber café dat voortaan elke tweede woensdag van de maand zal worden gehouden in de bibliotheek in Steenbergen. Wethouder van Geel opende woensdagochtend de eerste bijeenkomst met het thema ‘Zomervakantie met je kind’, al waren er helaas nog geen ouders bij deze primeur aanwezig.

De hevige regenval hielp niet mee, en de nieuwe bijeenkomsten moeten ook nog wat bekendheid krijgen. Er zijn al best wat jonge ouders die de weg naar het baby café weten te vinden, en nu is er ook voor ouders met kinderen op de basisschool een mogelijkheid om elkaar te treffen. Elke bijeenkomst zal een thema hebben en er zal een medewerker van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) aanwezig zijn voor deskundig advies. Op deze manier hoopt het CJG ouders te kunnen informeren en adviseren over opvoedvraagstukken.

Herkennen

“De bijeenkomsten moeten in de eerste plaats gezellig en laagdrempelig zijn. Ouders hoeven zich niet vooraf op te geven en kunnen gewoon binnenlopen. En ook al is er elke keer een thema, dat betekent niet dat er alleen daarover gesproken kan worden. Het gaat om het uitwisselen van ervaringen en het herkennen van gelijke situaties”, vertelt Sietske Backx van het CJG. De bibliotheek is een belangrijke samenwerkingspartner bij het organiseren van het kleuter tot puber café. “Die samenwerking bevalt heel goed; we kunnen allebei onze doelgroep bedienen. Via het baby café komen kinderen al vroeg met lezen in aanraking en voor basisschoolleerlingen is het bijvoorbeeld belangrijk dat ze door blijven lezen in de vakantieperiode”, aldus Annebelle Kools van Bibliotheek Markiezaat.

Eigen omgeving

Thema’s van toekomstige bijeenkomsten zijn bijvoorbeeld veiligheid in huis, angsten, en ook gezonde voeding. Wethouder van Geel benadrukt het nut van de bijeenkomsten in de bibliotheek. “Het is voor zowel de ouders zelf als voor de gemeente aantrekkelijk als ze de oplossing voor hun probleem kunnen vinden in hun eigen omgeving. Het uitbreiden van het eigen netwerk met gelijkgestemden is dus altijd een goed idee”.

Het kleuter tot puber café is iedere tweede woensdag van de maand van 9.00 tot 10.00 uur in de bibliotheek aan de Blauwstraat 30 in Steenbergen. Het is een vrije inloop, zonder kosten. De eerstvolgende bijeenkomst is op de tweede woensdag in september.

Foto: Wethouder Cor van Geel was aanwezig bij de eerste bijeenkomst van het kleuter tot puber café in de Steenbergse bibliotheek.

Door: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl