Eerste confrontaties in raadszaal over nieuwe coalitie

STEENBERGEN – Informateur René Mol kreeg donderdagavond het woord tijdens de besluitvormende vergadering op het gemeentehuis. Volgens hem zijn de verkennende gesprekken van de afgelopen weken in goede harmonie verlopen, en is een nieuwe coalitie van Gewoon Lokaal!, Volkspartij en CDA de beste keuze als het gaat om bestuurlijke stabiliteit en recht doen aan de verkiezingsuitslag. Vanuit de fracties die de oppositie gaan vormen bij deze nieuwe samenstelling, klonken echter kritische geluiden. Vooral D66 opende de aanval. “Ik kan aan de inwoner niet uitleggen hoe deze giga grote verschillen overbrugd moeten worden”, aldus fractieleider Tim Huisman. 

D66 twijfelt eraan of alle combinaties zijn onderzocht en goed tegen het licht zijn gehouden door de informateur. Mol reageerde hierop door te stellen dat al snel een duidelijke meerderheid van de partijen voorkeur voor deze combinatie had. “Natuurlijk zijn er verschillen, maar ik heb er vertrouwen in dat ze deze kunnen overbruggen. En waarom D66 daar niet bijzit is niet aan mij. Als Gewoon Lokaal! niet de voorkeur had van de andere partijen, dan zouden ze niet in de coalitie komen. Maar dat was niet het geval. Lijmen van de huidige coalitie was geen optie. De Volkspartij geeft er de voorkeur aan om samen te werken met Gewoon Lokaal!, boven de VVD.”

Kemphanen-coalitie

VVD-voorman Kees Gommeren vroeg zich af of de informateur zich heeft laten leiden door de meerderheid aan zetels die deze combinatie oplevert, namelijk 13. “Wij vinden deze combinatie verrassend en niet voor de hand liggend, aangezien Gewoon Lokaal! en Volkspartij elkaar regelmatig in de haren zijn gevlogen dit jaar.”

Nadir Baali van de PvdA gebruikte de term ‘kemphanen-coalitie’ in zijn betoog.

Nieuwe wijn

Volgens Michel Lambers van de Volkspartij doen al deze opmerkingen de samenwerking in de raad geen goed. “Natuurlijk is het makkelijk om naar alle probleemdossiers te verwijzen, maar wij hebben er als partij ‘zin an’ om met alle gemeenteraadsleden tot besluitvorming te komen. Iedereen zal water bij de wijn moeten doen. Dat is geen oude wijn in nieuwe zakken, geen zure wijn, maar nieuwe wijn die we samen moeten bottelen.”

Jeroen Weerdenburg (CDA) kon daar nog aan toevoegen dat hij hoopte dat de wijn iedereen zal smaken.

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl