Eerste bewoners Petrus & Paulus nemen hun intrek

DINTELOORD – Vandaag is het zover: de Dinteloordse Myrthe Langerak (23)  krijgt de sleutel van haar eerste eigen appartement. De geboren en getogen Prinslandse slaat haar vleugels uit en verlaat het ouderlijk nest aan de Groene Kruisstraat. Ver hoeft zij niet te vliegen, want twee straten verderop landt zij alweer in de Westvoorstraat. Hier neemt Myrthe haar intrek in de meest unieke locatie van het dorp: de Petrus en Pauluskerk.

Het nieuwe huurcomplex in de kerk is ontsproten aan het brein van de Amsterdamse architect Paul Dinant die zich deze week als volwaardig bouwvakker een slag in de rondte werkt om alle puntjes op tijd op de ‘i’ te krijgen. Hij laat rondleidingen dan ook graag over aan Sanneke Breure die namens Breure & Breure Makelaardij de verhuur van de 27 appartementen begeleidde. Zij geniet van frisse ogen die voor het eerst het indrukwekkende eindresultaat zien. “Ik ben inmiddels gewend aan de aanblik van de complex, maar wanneer ik het aan nieuwe mensen laat zien, ervaar ik door hun ogen weer hoe bijzonder het eigenlijk is.”

Koffiebar

Bijzonder is het zeker om te zien hoe een compleet appartementencomplex als een perfect passend puzzelstukje in de kerk is geschoven. Niet dat het qua bouwstijl en materiaalgebruik overigens aansluit. Zo is de nieuwbouw spierwit en glad wat een groot contrast is tegenover de roodbruine baksteen waaruit de kerk is opgetrokken. Op de plaats van het altaar brengt een lift de bewoner naar hogere sferen en waar kerkgangers vroeger in houten bankjes de mis bijwoonden, ontstaan de vormen van een gezellig binnenplein inclusief koffiebar. Ondanks alle verschillen voelt de symbiose tussen kerkgebouw en wooncomplex echter kloppend en natuurlijk.

Schip

In de visie van de architect en eigenaar blijft het kerkgebouw de plek waar mensen elkaar ontmoeten, zij het dan niet met de religieuze onderlegger van de vorige eigenaar. Het schip van de kerk, is een plein voor de bewoners en voor mensen ‘van buiten’ die er exposities of andere activiteiten bezoeken. Er is zelfs een maatschappelijke ruimte waar verenigingen gebruik van kunnen maken voor bijvoorbeeld repetities.

Thuis onder het gewelf

De nieuwe bewoners vormen volgens Sanneke Breure een gemêleerd gezelschap variërend in leeftijd van begin twintig tot half tachtig. Ieder denkbare vorm van samenleving is straks terug te vinden achter de voordeuren. “Van tevoren hadden we verwacht dat vooral senioren interesse zouden hebben, omdat er weinig levensloopbestendige appartementen in Dinteloord zijn,” aldus de makelaar. “Al snel bleek dat die belangstelling veel breder lag.”

Jon Bergeman kan het beamen. Als gescheiden vader zocht hij een thuisbasis in de buurt van zijn kinderen en vond die in de kerk. Samen met twee vrienden maakt hij het ruime appartement (90 vierkante meter) in orde. “De kinderen kenden de plek al van het Kindervakantiewerk. Ze vinden het echt leuk hier en dat is voor mij het belangrijkste.” Ook Jon zelf heeft er vertrouwen in dat het plekje onder het metershoge gewelf zijn thuis kan worden.

Ja-woord

In één van de kleinere appartementen (40 vierkante meter) deelt Myrthe Langerak hetzelfde gevoel. “Ik kijk uit op het plein van de basisschool waar ik als kind verstoppertje speelde en mijn bed staat straks bijna op de plek waar mijn vader en moeder elkaar het ja-woord gaven. Het voelt nu al vertrouwd.” Dat haar eerste woning in haar geboortedorp zou staan, had de wetenschappelijk docent medische psychologie en psychotherapie aan het Erasmus MC niet verwacht. “Ik had niet gedacht dat het zou kunnen, want er zijn hier maar weinig woningen voor jonge starters. Toen dit project zich aandiende voelde ik gelijk de klik en ben ik er vol voor gegaan. Sinds ik in Rotterdam werk, kom ik tot de conclusie dat Dinteloord eigenlijk best centraal gelegen is. Ik stap op de bus en ik ben er zo. Ik heb zelf een auto en daardoor is het helemaal niet erg meer dat in Dinteloord niet alles te vinden is waar je als jongere behoefte aan hebt. Ik stap in mijn auto en rij er zo naartoe.”

Thuis eten

Vanaf vandaag kan het echte kluswerk beginnen en is het afstrepen tot de dag dat Myrthe haar eigen huishouden start. Koken wordt daar een uitzondering op geeft de Dinteloordse lachend toe: “Mijn vader zei dat ik maar moest bedenken op welke dag ik thuis kom eten. Ik heb hem geantwoord dat hij mij beter kan vragen op welke dag ik niet kom eten.” Een kleine zorg voor de toekomst heeft de Dinteloordse wel: “Mijn hobby’s zijn tapdansen en zingen. Ik weet niet of de buren daar nu zo gelukkig van worden. Daar ga ik eerst maar eens met hen over praten.”

Foto’s:
Myrthe Langerak kijkt uit naar het moment dat zij haar intrek neemt in haar appartementen in de Petrus en Paulus.


Sanneke Breure is er trots op dat het Dinteloordse Breure & Breure Makelaardij de verhuur van de appartementen mocht begeleiden.

Jon Bergeman huurt een van de grootste appartementen in de kerk, waarin de ruimte van het gewelf ten volle wordt benut.

[ door Dasja Abresch ]

Beelden bij dit artikel