Een speciale vlag voor het Jubileumjaar

Bij de viering van het 750-jarig bestaan van de stad Steenbergen en het feit dat we 25 jaar één gemeente zijn, hoort een speciale vlag. De feestelijkheden in het jubileumjaar gaan over 13 weken van start.

Ontstaan van de vlagontwerpwedstrijd

Rob Rijshouwer, voorzitter ontwerpwedstrijd Steenbergse jubileumvlag, vertelt dat het idee voor de vlagontwerpwedstrijd ontstaan is in 2014 in Kruisland. Op verzoek van het Oranje Feest Comité en de inwoners heeft de gemeente op de Markt een blijvende vlaggenmast geplaatst. Op speciale dagen zoals Koningsdag en bij evenementen kon daar de Nederlandse vlag in gehesen worden.

Tijdens de feestelijke plaatsing van de mast ontstond bij Rob het idee om in Kruisland een eigen vlag te hebben voor dit soort gelegenheden. De vlagontwerpwedstrijd die volgde, leverde 30 ontwerpen met motivatie op. De winnende vlag is nu nog steeds zichtbaar tijdens speciale evenementen.

En als het in Kruisland kan, waarom dan niet voor heel de gemeente Steenbergen? Het komende Jubileumjaar is een mooie aanleiding. En met een vlagontwerpwedstrijd wordt het Jubileumjaar ook meer onder de aandacht gebracht, aldus Rob.

Hoe werkt de vlagontwerpwedstrijd?

De wedstrijd is begin september gestart en de eerste ontwerpen zijn al binnen. In de eerste week van november selecteert een speciaal hiervoor samengestelde jury tien ontwerpen. In deze vakjury zijn inwoners uit alle kernen vertegenwoordigd. De tien vlaggen worden vervolgens gepubliceerd en dan mag de publieksjury haar stem laten horen. De publieksjury bestaat uit alle inwoners van de gemeente. De inwoners en de vakjury bepalen samen welke drie ontwerpen favoriet zijn. Begin januari 2022 is het zover en wordt het winnende ontwerp tijdens een speciale gelegenheid bekend gemaakt. Deze vlag zal dan in 2022 en daarna te zien zijn in de gemeente Steenbergen tijdens evenementen of speciale gelegenheden.

Wilt u meedoen? Bekijk de voorwaarden op www.steenbergen2022.nl

Foto: Rob Rijshouwer (rechts op de foto) en Edwin Maas roepen inwoners op om met hun eigen vlagontwerp te komen.