Een herinnering aan Jan Heshof, een begrip bij vv Steenbergen

Zondag 26 juli bereikte ons het trieste bericht dat oud 1e elftalspeler Jan Heshof zaterdag 25 juli op 85-jarige leeftijd plotseling was overleden. De naam Heshof is al jaren lang een begrip bij voetbalvereniging Steenbergen en dat geldt zeker voor Jan.

Jan Heshof speelde vanaf 1951, toen nog slechts 16 jaar oud, in het 1e elftal van v.v. Steenbergen samen met o.a. zijn beide ooms Rinus Heshof en Bart Heshof.
Hij speelde in het begin op diverse plaatsen in het elftal maar uiteindelijk bleek dat Jan als ‘stopperspil’ het best tot zijn recht kwam.
Jan maakte de glorietijd van Steenbergen 1 mee eind jaren 50, begin jaren 60.
In die periode werd het1e elftal eerst kampioen van de 4e klas en een jaar later kampioen van de 3e klas, met vervolgens promotie naar de 2e klas.
Daarna volgde een periode van 5 jaar 2e klas waarin vele onvergetelijke wedstrijden werden gespeeld op het JC-terrein aan het Doktersdreefje.
“Die tijd vergeet ik nooit meer” , zei Jan in een interview wat vorig jaar nog in BN De Stem stond.
Tot op de dag van vandaag hangen er nog diverse foto’s uit die periode in de garage van Jan en ook zijn voetbalschoenen van toen zijn er nog steeds te bewonderen.
Jan Heshof stond als voetballer vooral bekend om zijn tomeloze inzet. Hij noemde zichzelf dan ook “een stevige stopper met een echte winnaarsmentaliteit”.
Maar Jan hield ook van de gezelligheid.
Tijdens een feestavond t.g.v. het 25 jarig jubileum van v.v. Steenbergen in 1958 had de band die die avond voor de muziek zorgde een lied gemaakt waarin alle spelers van het 1e elftal werden bezongen.
Voor Jan werd het volgende couplet geschreven:
Onze stopperspil Jan Heshof,
Is de ziel van onze ploeg.
De bakker kan geen oog meer slapen,
als men Steenbergen versloeg.
Jan, één ding moet ik je zeggen,
Ieder gunt jou je verzet.
Maar jij lust te graag ’n borrel,
En gaat veel te laat naar bed.

Jan Heshof was niet alleen op voetballend gebied actief, ook zakelijk stond hij zijn mannetje.
In 1962, nog tijdens zijn actieve voetbalperiode, begon Jan samen met zijn echtgenote Annemarie (dochter van de eigenaar van het vroegere clublokaal Jo Krijnen), in de Kaaistraat in Steenbergen een sportshop.
De eerste jaren bleef Jan nog werken als bakker in de bakkerij van zijn broer Jac Heshof, maar na enkele jaren koos hij ervoor om samen met Annemarie de sportwinkel fulltime te gaan runnen.
Tot februari 1995 hebben ze dat samen gedaan en in die periode is sportshop Heshof ook vele malen sponsor geweest van v.v. Steenbergen
Diverse elftallen hebben volledige voetbaltenu’s en trainingspakken van sportshop Heshof in ontvangst mogen nemen.

Foto 1: Het 1e elftal van v.v.Steenbergen uit 1960 dat promoveerde naar de 2e klas na een 4-2 overwinning in de promotiewedstrijd tegen D.S.V. uit Aalst. Op de achterste rij staand 4e van links Jan Heshof.

Foto 2: Het 1e elftal van v.v. Steenbergen in 1988 nadat het nieuwe tenu’s had ontvangen van o.a. sportshop Heshof. Staand tweede van rechts sponsor Jan Heshof.

Door: John Rommers