Een (haar)zorg minder

Steenbergen – “Als je haar maar goed zit”. Een veel gehoorde uitspraak, maar voor veel mensen niet vanzelfsprekend wanneer ze last hebben van blijvende kaalheid of tijdelijke haaruitval. Ieder persoon met hoofdhaar verliest vijftig tot honderd haren per dag. Door bijvoorbeeld erfelijke factoren, medicatie, chemotherapie of stress kan dit aantal plots toenemen. ‘‘Op dit soort momenten voelen mensen zich enorm kwetsbaar. Het is een grote stap om naar een specialist te gaan. Gelukkig is er veel mogelijk op het gebied van haarwerken. Naast pruiken zijn deelstukken ook steeds gebruikelijker’’, vertelt Clara van Kuik-Schraver.

Samen met dochter Roxane Lopez-van Kuik is Clara eigenaresse van totaalconcept salon ‘Clara | Roxane Hair Face Body’. Clara heeft al ruim veertig jaar ervaring als haarwerker. ‘‘Wij bieden een vrijblijvend adviesgesprek aan buiten onze reguliere openingstijden. Samen bekijken we de mogelijkheden. We werken met zowel synthetische modellen als human hair. Synthetisch haar is nauwelijks nog van echt haar te onderscheiden en makkelijk in onderhoud. De emotie van klanten gaat vaak van angst naar geruststelling tijdens het gesprek’’.

Zichtzending

‘‘Tijdens het adviesgesprek zoeken we samen diverse modellen uit. We kijken goed naar de kleurencombinaties met de huid, het nog aanwezige haar en de gezichtsvorm. Ook bespreken we welke vorm van bevestiging past bij de klant. Haarstukken worden bijvoorbeeld gelijmd, geplakt of verweven met het nog aanwezige haar. Binnen twee dagen komen de uitgezochte modellen binnen en kan de klant komen passen. Natuurlijk zijn een partner, kinderen of een vriendin ook welkom om zo samen de beste keuze te maken’’, vertelt Clara.

Totaalplaatje

Roxane heeft zich gespecialiseerd in hoofdhuidproblemen: ‘‘Een gezonde hoofdhuid is de voedingsbodem van mooi haar. Wij kunnen met een speciale camera zien hoe de conditie van de hoofdhuid is en wat de haardichtheid is. Met producten is het mogelijk om inactieve haarzakjes te stimuleren of de kwaliteit van het nieuw groeiende haar te verbeteren. Naast het uitkiezen van het haarwerk helpen we klanten tevens met het onderhoud en het afstylen. Mocht een klant accessoires willen, zoals speciale slaapmutsen en zonnehoeden dan kunnen ze ook bij ons terecht. Bovendien adviseren onze schoonheidsspecialisten graag hoe men thuis mooie wenkbrauwen creëert’’.

ANKO Haarwerk Specialist

De salon is in Steenbergen de enige haarwerk specialist van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie. Clara: ‘‘Omdat wij een erkende haarwerksalon zijn, is het mogelijk om het haarwerk te declareren bij de zorgverzekeraar. Hiervoor heeft de klant een verwijzing vanuit een arts nodig. Dan kunnen wij alles regelen met de zorgverzekeraar. Zo bieden we voor iedere portemonnee een passende oplossing. Mensen op deze manier kunnen helpen geeft enorm veel voldoening. Als iemand weer met een glimlach naar buiten gaat, is dat absoluut de kroon op ons werk’’.

Door: Michelle Douw